Στο Open Day Go 4.0 Green του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είχε ως στόχο την παρουσίαση της δράσης Go 4.0 Green Crowdhackathon και την ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου για θέματα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, συμμετείχε η Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Tο Open Day Go 4.0, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, παρακολούθησαν πάνω από 150 συμμετέχοντες από startup εταιρείες, προγραμματιστές, ερευνητές, φοιτητές, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, στελέχη του Υπουργείου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα .Το Go 4.0 Green Crowdhackathon είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα στην νέα γενιά με όραμα τη συνδιαμόρφωση προτάσεων και λύσεων για τις ανάγκες και τις προκλήσεις του Υπουργείου και την ενθάρρυνση νέων καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων και νεοφυών επιχειρήσεων στο χώρο της τεχνολογίας σε σχέση με το περιβάλλον και την ενέργεια με εξωστρεφή προσανατολισμό.
Ο 1ος διήμερος Μαραθώνιος καινοτομίας για το περιβάλλον και την ενέργεια θα πραγματοποιηθεί 14–15 Δεκεμβρίου 2019 στον χώρο καινοτομίας Innovathens, στην Αθήνα.
Το Go 4.0 Green Crowdhackathon υλοποιείται με την τεχνολογική και επιχειρησιακή υποστήριξη της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο και οι φορείς θα παρέχουν σύνολα ανοιχτών δεδομένων για αξιοποίησή τους από το Go4Green Crowdhackathon.

Χαιρετισμός

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ για να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία του Υπουργείου και ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό για την πρόσκληση.
Είναι επίσης μεγάλη τιμή και χαρά να διευθύνω το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοοκονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Εργαστήριο Βιοοικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης που ανήκουν στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, παρόλο που το Πανεπιστήμιο είναι κατά βάση οικονομικο-επιχειρηματικό από τη σύστασή του ως Ανωτάτη Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών.
Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να φέρει σε επαφή και επικοινωνία όλους τους σχετικούς φορείς προκειμένου να αναπτυχθεί ο διάλογος αλλά και να προχωρήσουμε σε πράξη όσον αφορά στα θέματα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού στο περιβάλλον και την ενέργεια είναι σημαντική και αξιέπαινη. Οι προκλήσεις που βιώνουμε διαπερνούν όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και μεταβάλλουν το επιχειρηματικό μοντέλο των επιχειρήσεων με βάση τις απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και το αναπτυξιακό μοντέλο των χωρών. Επομένως, πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργαστούμε προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και να έχουμε αυτό που εμείς οι οικονομολόγοι αποκαλούμε «οικονομίες κλίμακας».
Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχοντας πάντα μια διορατική ματιά και συναισθανόμενο τις ριζικές μεταβολές στο διεθνές σκηνικό, καινοτόμησε αναπτύσσοντας το ΠΜΣ και το Εργαστήριο, έχοντας ως γνώμονα την ανάγκη για διατομεακότητα, διεπιστημονικότητα και συνεργασία. Το ΠΜΣ και το Εργαστήριό μας αποτελεί τον συγκερασμό γνώσεων της οικονομικής και επιχειρηματικής θεωρίας και πρακτικής με τις εξειδικευμένες γνώσεις της Βιολογίας, της Χημείας και άλλων εξειδικευμένων αντικειμένων, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει κατανόηση των κρίσιμων θεμάτων και καινοτομιών στα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την ενέργεια και να προωθήσει τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων αλλά και ευρύτερα της οικονομίας. Όποιος επισκεφτεί τους ιστότοπους μας, θα διαπιστώσει ότι εμπλέκονται επιστήμονες από διαφορετικές σχολές και αντικείμενα, όπως από το Πολυτεχνείο, από το ΕΚΕΤΑ, από τον Δημόκριτο, από το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ μαζί με ακαδημαϊκούς και practitioners Οικονομολόγους και ανθρώπους της αγοράς. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονίσω την άψογη συνεργασία και τη συνεισφορά των συναδέλφων από το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ στη δημιουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος και ιδιαίτερα του Καθηγητή κ. Βοργιά.
Αλλά είμαστε ακόμη περήφανοι γιατί έχουμε ήδη εντάξει στο προπτυχιακό μας πρόγραμμα μάθημα Βιοοικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης για να προετοιμάζουμε αυτή τη συνδυαστική γνώση ακόμη από το πρώτο πτυχίο.
Από τη μεριά μας, και από το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης εξ’ ονόματος του Προέδρου μας Καθηγητή κ. Γιαννέλη αλλά και ολόκληρου του Πανεπιστημίου εξ’ ονόματος του Πρύτανή μας Καθηγητή Άγγελου Κότιου, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με το Υπουργείο και με όλους τους φορείς προκειμένου να μεταφέρουμε την εμπειρία μας και την επιχειρησιακή γνώση στους συμμετέχοντες και να τους υποστηρίξουμε να κάνουν την ιδέα τους πράξη σε σχέση με τις προκλήσεις του Υπουργείου και τις συνεχείς ανάγκες για βελτίωση των υπηρεσιών και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογικών και επιχειρησιακών μοντέλων.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και καλή επιτυχία στο hackathon!