Την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023, στο Πορτοκαλί Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς διοργανώθηκε η ημερίδα «Δράσεις Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης» με τον απολογισμό του έργου, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού και την τελετή βράβευσης των νικητών.
Την ημερίδα χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης παρατηρώντας πόσο ταιριάζουν στη ψυχή των Ελλήνων οι έννοιες επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Αιώνες τώρα, ο λαός μας επεκτείνεται πολύ πέρα από τα όρια μιας μικρής γης, με όπλο αυτή την έφεση προς την δημιουργία ευκαιριών που ξεπηδούν μέσα από κρίσεις. Ακόμη και τώρα που οι κρίσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σε παγκόσμια κλίμακα (πανδημία, πόλεμοι, κλιματική αλλαγή) ξεχωρίζουμε διεθνώς. Ο διαγωνισμός «Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας ΠΑΠΕΙ» και το σύνολο των υποστηρικτικών δράσεων, που δημιουργήθηκαν, έδωσαν κίνητρα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους σε ένα στίβο, που αγγίζει την τρέχουσα επιχειρηματικότητα και καινοτομεί προς την μελλοντική.
Η κ. Αθηνά Μπαμπάκου, Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου και εκ μέρους του Γ. Γ. Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, κ. Μύρωνα Φλουρή, ανέπτυξε τη σημασία του τουρισμού για την πανεπιστημιακή κοινότητα, τόσο για τους φοιτητές, μελλοντικά απασχολούμενους άμεσα ή έμμεσα στον τουριστικό τομέα, όσο και για τους καθηγητές και ερευνητές που ασχολούνται συστηματικά με έρευνα αιχμής γύρω από τα τουριστικά θέματα και μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στον σχεδιασμό τουριστικής πολιτικής και να δώσουν επιχειρηματικές κατευθύνσεις. Εν συνεχεία ανέπτυξε τη στρατηγική και επιμέρους έργα του Υπουργείου Τουρισμού για την επίτευξη των στρατηγικών του στόχων με έμφαση σε εκείνα που αφορούν στην καινοτομία, την ενίσχυση της διαφοροποίησης και της ανταγωνιστικότητας του χαρτοφυλακίου τουριστικών προϊόντων της Χώρας, την προώθηση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τη συντονισμένη επικοινωνιακή προβολή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό με σύγχρονα εργαλεία.
Ο Καθηγητής Γρηγόριος Χονδροκούκης του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας, και Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου τόνισε ότι με όραμα τη διεύρυνση του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την παραγωγή, στο πλαίσιο των Δράσεων Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης έγινε πρόσκληση σε φοιτητές και μέλη ΔΕΠ να υποβάλουν τις καινοτόμες προτάσεις τους, για τις ομάδες που ανταποκρίθηκαν μέσα από σεμινάρια και coaching αναπτύχθηκαν συνεργατικά ιδέες και καλλιεργήθηκε, με αυτόν τον τρόπο, η κουλτούρα επιχειρηματικότητας ενός Πανεπιστημίου που εκτελεί το ακαδημαϊκό του έργο αγκαλιάζοντας τον άνθρωπο .
Στην ημερίδα παρέστησαν με ομιλίες ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητής Άγγελος Κότιος, ο Δημήτριος Μαθιός Πρόεδρος ΣΒΑΠ, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου Προέδρος Ε.Ε.Α., ο Καθηγητής Βασίλειος Ζεϊμπέκης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ακολούθησε πάνελ με φορείς και επιχειρήσεις που υποστηρίζουν δράσεις επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ και συντονιστή τον Καθηγητή του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά Συμεών Ρετάλη.
Ακολούθησε η τελετή βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού «Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας ΠΑΠΕΙ», που προήρθαν από τις ομάδες, που προκρίθηκαν στον τελικό γύρο και δημιουργήσαν επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα στη ναυτιλία, τον αγροτουρισμό, την ηλεκτρονική μάθηση και άλλους τομείς, από τον Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Χρήστο Δουληγέρη.
Στην κατηγορία Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην 1η θέση «Greece Undiscovered», ένας Online Travel Agent με πακέτα δραστηριοτήτων σε ανεξερεύνητους προορισμούς που ενισχύει τις τοπικές κοινότητες».
Στην κατηγορία Εφοδιαστική Αλυσίδα στην 1η θέση η Dynamic Transfers, μια πλατφόρμα αξιοποίησης ανεκμετάλλευτου χώρου σε μεταφορικά μέσα».
Στην Γενική Κατηγορία / Καινοτομίας στην 1η θέση η CardGuru, μία fitech εταιρεία με στόχο την βέλτιστη διαχείριση τραπεζικών και εταιρικών καρτών μέσω της στοχευμένης ενημέρωσης και της αξιοποίησης των πόντων από τα προγράμματα επιβράβευσης».
Στην κατηγορία Ερευνητικές ομάδες/μέλη ΔΕΠ στην 1η θέση Blind Route Vision, όπου οι πρωτοποριακές εφαρμογές MANTO επιτρέπουν την αποτελεσματική αυτόνομη πλοήγηση στην πόλη και σε εσωτερικούς χώρους με smartphone για άτομα με απώλεια όρασης».