Την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, στο Ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ της Αθήνας, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «CHINA: Time of XI» που συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το China Intercontinental Communication Center (CICC).

Σε αυτή τη πρώτη από μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων, που έχουν προγραμματιστεί στην Ελλάδα ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπινγκ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων, αξιωματούχοι του κράτους και της διπλωματίας της Κίνας, όπως ο Υφυπουργός Τύπου κος Guo Weinmin και η Πρέσβυς της Κίνας στην Ελλάδα κα Zhang και πλήθος Ελλήνων επισήμων. Πάνω από 200 άτομα από μέσα μαζικής ενημέρωσης και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της UNESCO, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΡΤ, παρακολούθησαν την παρουσίαση και το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ.
«Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν το εξής κοινό: είναι χώρες με μακρά ιστορία και πολιτισμό. Για την Κίνα, η Ελλάδα είναι φίλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεργάτης, η σχέση μας με την οποία χαρακτηρίζεται από συνεργασία, στήριξη και αλληλοβοήθεια», τόνισε στον χαιρετισμό του ο διευθυντής του γραφείου Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Guo Weinmin. Σημείωσε δε, ότι η προβολή του ντοκιμαντέρ «CHINA: Time of XI» είναι μια ευκαιρία για να δουν οι Έλληνες την Κίνα και τους Κινέζους του σήμερα ώστε να τους κατανοήσουν και να τους γνωρίσουν καλύτερα. Τα τρία επεισόδια του ντοκιμαντέρ «CHINA: Time of XI» μια παραγωγή του Discovery Channel, έχουν ως θέμα την σύγχρονη κινεζική κοινωνία, την τεχνολογική εξέλιξη της Κίνας και τις σχέσεις της με τον κόσμο και θα προβληθούν 8, 9 και 10 Νοεμβρίου από την τηλεόραση της ΕΡΤ.  chinamain1

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος με τον Υφυπουργό Δημοσιότητας και Προώθησης της Κίνας Guo Weinmin


Την εκδήλωση χαιρέτησε και η πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα, Zhang Qiyue, η οποία δήλωσε ότι η σχέση Κίνας-Ελλάδας αναπτύσσεται συνεχώς όχι μόνο επειδή οι αναπτυξιακές στρατηγικές των δύο χωρών είναι εξαιρετικά συμβατές αλλά και επειδή η Κίνα και η Ελλάδα υποστηρίζουν το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών και μοιράζονται έναν κοινό στόχο της προώθησης των ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των πολιτισμών. Για το ντοκιμαντέρ ανέφερε ότι θα βοηθήσει τον ελληνικό λαό να έχει μια πιο ολοκληρωμένη και αντικειμενική κατανόηση της σημερινής Κίνας και θα προσφέρει νέες ιδέες για την από κοινού προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και ανάπτυξης μεταξύ των χωρών.
Τη σημασία της συνεργασίας με την Κίνα υπογράμμισε από τη μεριά του και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, 'Αγγελος Κότιος. Ανέφερε ότι το ΠΑΠΕΙ έχει ήδη αναπτύξει συνεργασίες με κινεζικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και think-tanks και υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής του πανεπιστημίου στον ακαδημαϊκό διάλογο για το ρόλο και τη σημασία της Κίνας στο σύγχρονο κόσμο, για την περαιτέρω προώθηση των ελληνο-κινέζικων επιστημονικών και πολιτιστικών σχέσεων, καθώς και για την προβολή της Ελλάδας στην Κίνα.
Κατά την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε και η τελετή έναρξης των γυρισμάτων της κινηματογραφικής ταινίας με τίτλο «Εθνική Δράση» («National Action»). Η παραγωγή της ταινίας θα γίνει από την National Cultural Industrial Investment Ltd (NCII) και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα με τη συμμετοχή σημαντικών συντελεστών του παγκόσμιου κινηματογράφου, ώστε να είναι έτοιμη στα τέλη του 2020.
Το θέμα της ταινίας αφορά την έξοδο και μεταφορά — αρχικά στην Κρήτη και εν συνεχεία στην Κίνα — 15.000 κινέζων πολιτών από τη Λιβύη, όταν ξέσπασε εκεί ο πόλεμος το 2011. Η Ελλάδα τότε, κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες και βοήθησε την κινέζικη κυβέρνηση στη διάσωση των κινέζων πολιτών, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Η ταινία, μέρος της οποίας θα γυριστεί στην Κρήτη και στις ελληνικές θάλασσες, αποτελεί, όπως σημείωσαν οι διοργανωτές, «την έμπρακτη ευγνωμοσύνη της Κίνας προς το ελληνικό λαό». Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, η ταινία θα προβληθεί στην Κίνα και αναμένεται «να αποτελέσει τη μεγαλύτερη διαφήμιση του ελληνικού φιλότιμου και της ελληνικής αλληλεγγύης».

Το trailer «CHINA: Time of XI»