Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς καλωσόρισε 17 μαθητές και τους 2 συνοδούς τους από τον Παναμά, με αφορμή την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος που περιλαμβάνει την εκμάθηση ελληνικών, την εξοικείωση των μαθητών με τον ελληνικό πολιτισμό και την ανάδειξη των στενών σχέσεων Ελλάδας και Παναμά, μέσω της ναυτιλίας και της οικονομίας.

Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων ομογενών 4ης γενιάς του Παναμά με την Ελλάδα, στην ανάδειξη της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών και στην ενδυνάμωση της διαπολιτισμικής συνεργασίας ελληνικών φορέων με φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πολυ-θεματικές εκπαιδευτικές ενότητες και ψυχαγωγικές/εκπαιδευτικές δραστηριότητες να μελετήσουν τον ελληνικό πολιτισμό και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στα πολύ-επιστημονικά πεδία της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της τέχνης, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος.
Ο πρύτανης Άγγελος Κότιος επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, επιδιώκοντας να ενισχύσει το ρόλο του ως φάρου διάδοσης της μάθησης και του πολιτισμού, φιλοξενεί την τελετή υποδοχής των μαθητών και μέρος των μαθημάτων.
Από την πλευρά της η Πρέσβης του Παναμά στην Ελλάδα, κα Christine Liakopulos de Papadikis, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για την συνεργασία σε ένα έργο μεγάλης σημασίας .
Στην τελετή συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Άγγελος Κότιος, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, Καθηγητής Παντελής Παντελίδης, ο Αν. Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ, κος Δημήτριος Πλευράκης, η Πρέσβης του Παναμά στην Ελλάδα, κα Christine Liakopulos de Papadikis, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Πειραιά, κος Ανδρέας Βεντούρης, η Γενική Διευθύντρια Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πόπη Βασιλειάδου, ο Σύμβουλος Δημάρχου Πειραιά, Γεράσιμος Αγγελετάκης. Εκ μέρους της Ελληνογαλλικής σχολής Jeanne d'Arc του Πειραιά, η Γυμνασιάρχης κα Αγγελική Βώκου και η Αδελφή Αικατερίνη Περρή. Η κα Νίκη Οικονόμου, Μορφωτική ακόλουθος της Πρεσβείας του Παναμά στην Ελλάδα, ο Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, κος Στράτος Παπαδημητρίου και η κα Έλενα Μουρελάτου, εκπρόσωπος του Odysseus & Athena Institute.

ChristineLiakopulosdePapadikisΗ Cristina Liakopulos de Papadikis (φωτο) είναι πρεσβευτής και γενικός πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2014. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Παναμά, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Maria Inmaculada και πήρε πτυχίο Λογιστικής από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Λατινικής Αμερικής. Μιλάει ισπανικά, αγγλικά και ελληνικά. Πριν από την απόσπαση της στην Ελλάδα, εργάστηκε στον εμπορικό και στον τραπεζικό τομέα. Είναι ενεργό μέλος της Παναμαϊκής Ένωσης υπέρ της παιδικής ηλικίας (Pro Ninez) και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Κυριών στον Παναμά.

panamasΟι μαθητές έμειναν στη χώρα είκοσι ολόκληρες ημέρες (από τις 11 έως τις 30 Ιανουαρίου) και είχαν την ευκαιρία για πολυσχιδείς δραστηριότητες.
Οι ομογενείς 3ης και 4ης γενιάς φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα μέσω ενός προγράμματος, που διοργανώθηκε από την πρεσβεία του Παναμά σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, τον Δήμο Πειραιά και το Odysseus & Athena Institute.
Κατά κύριο λόγο παρακολούθησαν εντατικά μαθήματα Ελληνικών, όπου σημείωσαν σημαντική πρόοδο αλλά είχαν και την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου και την αφετηρία του κλασικού Μαραθωνίου στον Τύμβο. Πήγαν στο Λαύριο, στο αρχαίο θέατρο Θορικού, στα πλυντήρια μεταλλευμάτων και επισκέφθηκαν το αρχαίο λιμάνι. Επίσης περιηγήθηκαν στο Σούνιο και στο ναό του Ποσειδώνα .
Τα παιδιά επισκέφθηκαν ακόμα τους Δελφούς και την Αγόριανη, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν χιόνι – πρώτη φορά στην ζωή τους. Επίσης πέρασαν από το φράγμα του Μόρνου, για να δουν το έργο και την τεχνητή λίμνη που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωμάτινο φράγμα και το μεγαλύτερο έργο μεταφοράς πόσιμου νερού στην Ευρώπη.

Έκαναν μαθήματα θεάτρου και έπαιξαν ένα χορικό της Αντιγόνης στο θέατρα τέχνης Κάρολος Κουν. Επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και το μουσείο Ακρόπολης, τον ιερό βράχο, την Πλάκα και το Μοναστηράκι. Φιλοξενηθήκαν στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού στο γήπεδο Καραϊσκάκη, όπου παρακολούθησαν μια προπόνηση της ομάδας και τον αγώνα με την Ξάνθη.

Φυσικά γεύτηκαν την ελληνική κουζίνα και μυήθηκαν στα μυστικά των ελληνικών χορών, μαθαίνοντας Ικαριώτικο και Μπάλο.