Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας και ανάπτυξης διεθνών ακαδημαϊκών σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς υπεγράφη πενταετής συμφωνία συνεργασίας με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ιλινόις στο Σικάγο (University of Illinois at Chicago). Η συμφωνία προβλέπει ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών ανάμεσα στα δυο ιδρύματα, κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, κοινές ερευνητικές δραστηριότητες, και ανταλλαγή ακαδημαϊκού υλικού.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελο Κότιο, με τη συμφωνία αυτή διευρύνεται η δυνατότητα πρόσβασης των καθηγητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο υψηλής ποιότητας Αμερικανικό επιστημονικό περιβάλλον και μάλιστα στην πόλη του Σικάγο, που έχει έντονο το Ελληνικό στοιχείο, και έτσι εμπεδώνεται η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία του Πανεπιστημίου Πειραιώς με ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον δραστήρια ακαδημαϊκά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η συμφωνία υπογράφηκε από τους καθηγητές Χρήστο Αμοιρίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, και Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Παράλληλα, έγιναν επαφές της αντιπροσωπίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς με το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council ή HALC) και το Συμβούλιο για Διεθνείς Υποθέσεις της πόλης του Σικάγο (Chicago Council for Global Affairs). 

Ο Πρύτανης του UIC, Καθηγητής Μιχάλης Αμοιρίδης όπως πολλοί φοιτητές του UIC - αντικατοπτρίζει την ποικιλόμορφη, φύση της πόλης του Σικάγο. Με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα και πτυχίο από το ΑΠΘ, μετακόμισε στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές και εργάστηκε πάνω από δύο δεκαετίες ως καθηγητής, ερευνητής και διοικητικός στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

CHICAGOΑποκαλεί το UIC "μοντέλο δημόσιου, αστικού ερευνητικού ιδρύματος στην Αμερική, που ταυτόχρονα βρίσκεται σε μια πολύ ζωντανή παγκοσμιοποιημένη πόλη".
Ως Πρύτανης του UIC, είναι υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη του Σικάγο με 30.000 φοιτητές, η οποία κατατάσσεται 58η στην χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής έρευνας, χειρίζεται περίπου $2 δισεκατομμύρια προϋπολογισμό ετησίως, έχει 12,000 άτομα σε καθηγητές και προσωπικό, και 15 σχολές, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ιατρικής σχολής της χώρας. Επίσης λειτουργεί το σημαντικότερο δημόσιο ιατρικό κέντρο της πολιτείας, μαζί με ένα δίκτυο κλινικών που έχουν αναγνωριστεί από ομοσπονδιακούς φορείς και τις πανεπιστημιουπόλεις της περιοχής Peoria, Rockford και Urbana-Champaign.

 

 

Φωτογραφία 1: Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο Καθηγητής Μιχάλης Αμοιρίδης (Michael Amiridis, αριστερά) και ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης υπογράφουν τη συμφωνία συνεργασίας των δυο ιδρυμάτων
Φωτογραφία 2: Από τα αριστερά στα δεξιά: Ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας για τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Ιλινόις στο Σικάγο Αναπληρωτής Καθηγητής Neal McCrillis, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιλινόις στο Σικάγο Καθηγητής Μιχάλης Αμοιρίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης και ο Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Καθηγητής Νικόλαος Φαραντούρης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας
Φωτογραφία 3: Από τα αριστερά στα δεξιά: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στου Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητής Πέτρος Λιάκουρας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Πόλης του Σικάγο για Διεθνείς Υποθέσεις (Chicago Council on Global Affairs) Πρέσβης Ivo Daalder, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης και ο Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Αθανάσιος Πλατιάς.