Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εορτασμών των 80 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, αφού βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο του ιδρύματος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο πλήθος προσωπικοτήτων του πολιτικού βίου αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας, στάθηκε στην ανάγκη να αποτραπεί η επικυριαρχία του "οικονομικού" επί του "θεσμικού", η οποία συνιστά μέγιστο κίνδυνο για την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και τη λειτουργία της υπέρ της δημοκρατικής Αρχής και της υπεράσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Ακολούθησαν ομιλίες από τον Πρύτανη, τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθηγητή Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, τον τέως Υπουργό Εξωτερικών καθηγητή Νίκο Κοτζιά και τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Το παρών στην γιορτή για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου έδωσε.
Για τον Πρύτανη καθηγητή κ. ‘Άγγελο Κότιο αλλά και τους καθηγητές του ιδρύματος, το όραμα για το πανεπιστήμιο Πειραιά είναι να γίνει ένα ίδρυμα διεθνούς κύρους στον σύγχρονο ακαδημαϊκό χάρτη, να αναγνωρίζεται για την αριστεία στην εκπαίδευση, την έρευνα για την παραγωγή και τη διάδοση γνώσης, για τον ηγετικό του ρόλο στη διαμόρφωση αξιών και στην αντιμετώπιση σύγχρονων επιστημονικών κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου τόνισε ότι ζούμε μια ιστορική περίοδο όπου ο έντυπος λόγος έχει επαναπροσδιοριστεί με έναν ιδιαίτερα δραματικό τρόπο και αυτή είναι μια εξαιρετική συγκυρία για να διαμορφωθούν οι στρατηγικές των πανεπιστημίων για το μέλλον.
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς κατά την ομιλία του προσδιόρισε τη δημοκρατία ως τη βάση της διαδικασίας της γνώσης, της παραγωγής της και της αναπαραγωγής της και την άρρηκτη σύνδεσή της με την ελευθερία και την παραγωγή της κριτικής σκέψης.
Για τον Δήμαρχο Πειραιά, κ. Γιάννη Μώραλη, το πανεπιστήμιο αποτελεί έναν στρατηγικό συνεργάτη, ο οποίος παράγει ερευνητικό έργο και καινοτομία πάνω σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη της πόλης , όπως είναι η ναυτιλία, η οικονομία και ο τουρισμός. Ένας χώρος ελεύθερης σκέψης, εξωστρέφειας, δημιουργίας και έμπνευσης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Πειραιά