Στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, σε ένα πολυπληθές ακροατήριο φιλοξενήθηκε η Επιστημονική Ημερίδα με το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Δικαιοσύνη» στην πρωτοπορία των νομικών και τεχνολογικών εξελίξεων, μια σύμπραξη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Σε αυτήν την Ημερίδα αναπτύχθηκε επιστημονικός διάλογος για τα πρακτικά και νομικά θέματα που σχετίζονται με την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη, διερευνώντας τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους από αυτήν.Την Ημερίδα χαιρέτισαν ο Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Στέφανος Γκρίτζαλης εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά καθηγητή Μιχαήλ Σφακιανάκη, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ηλίας Κλάππας και η Πρόεδρος Εφετών και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κα Μαργαρίτα Στενιώτη.Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης παρατήρησε ότι ο βαθμός εμπλοκής της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαδικασία της δικανικής κρίσης εξαρτάται από παραμέτρους όπως η τεχνική εξέλιξη των ίδιων των συστημάτων και από εξωγενείς πιέσεις για περισσότερη αποτελεσματικότητα και από την ικανότητα και προθυμία των δικαστικών συστημάτων να προσαρμοστούν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια εξίσου σημαντική διάσταση, αυτή της ηθικής. Αν σκεφτούμε την ηθική με βάση την Αριστοτελική θέση, θεωρώ ότι μπορούμε να αντισταθούμε στην υπερβολική ανάθεση της λήψης αποφάσεων σε αλγορίθμους που είναι ενσωματωμένοι σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης».Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ηλίας Κλάππας επισήμανε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις της επιστημονικής πραγματικότητας, υπήρξε από τους πρώτους επιστημονικούς φορείς που ανέδειξαν το θέμα της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη. Όπως αναφέρεται στο από 22-6-23 Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΠ, η αναζήτηση λύσεων στις δυσλειτουργίες της Δικαιοσύνης με τη βοήθεια των επιτευγμάτων της τεχνολογίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο κατακτήσεις γενεών σε ζητήματα που αφορούν στην απονομή της δικαιοσύνης με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της δίκαιης δίκης, της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, του τεκμηρίου αθωότητας και της απαγόρευσης διακρίσεων».Η Πρόεδρος Εφετών και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κα Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία προήδρευσε σε μία από τις συνεδρίες, ανέφερε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί κορυφαία τεχνολογική τάση σε πολλούς τομείς της κοινωνίας και της τεχνολογίας. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μεθόδων και κατασκευής εργαλείων για την αποκόμιση οφέλους από την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς να απειλούνται, όμως, τα θεμέλια της δημοκρατικής μας κοινωνίας. Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη φαντάζει δελεαστική, όμως θα πρέπει να μας απασχολήσουν τα νομικά και ηθικά ζητήματα που δημιουργούνται. Η Δικαιοσύνη είναι και πρέπει να παραμείνει ανθρωποκεντρική».

Στην Ημερίδα συμμετείχαν ο κ. Κώστας Μενουδάκος Επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ και Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο κ. Παναγιώτης Περράκης Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), ο κ. Ευστάθιος Βεργώνης Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο  κ. Στέφανος Γκρίτζαλης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η κα Λίλιαν-Εύα Μήτρου Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Ιωάννης Αλεξάκης Διευθυντής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κα Ελισσάβετ Σπυροπούλου Πρωτοδίκης και μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πειραιά, ο κ. Δημήτρης Μελίδης Δικηγόρος και Υπεύθυνος της Επιτροπής του ΔΣΠ για την ψηφιακή Δικαιοσύνη, ο κ. Ηλίας Πολλάλης Δικηγόρος και Σύμβουλος του ΔΣΠ και η κα Θεοδώρα Μίχου Δικηγόρος Αθηνών.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Πάνος Αλεξανδρής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής, Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δημήτριος Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Πρόεδρος του ΔΣΑ, ο κ. Δημήτριος Καρύδης Αντιδήμαρχος Πειραιά.Από το δικαστικό σώμα τίμησαν την εκδήλωση πολλοί Προϊστάμενοι Δικαστικών Σχηματισμών Αθήνας και Πειραιά , Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα και πλήθος δικαστών,  δικηγόρων, αλλά και πολιτών που ενδιαφέρθηκαν για το πολύ σημαντικό θέμα της.