Στο κατάμεστο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, έλαβε χώρα η πανηγυρική έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Διπλωματία και Λογοτεχνία», το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Το Συνέδριο ξεκίνησε με τις προσφωνήσεις από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητή κ. Μιχαήλ Σφακιανάκη, τον Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Καθηγητή κ. Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Πειραιώς κ. Ειρήνη Νταϊφά, την Α.Ε. η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Laurence Auer, την Α.Ε. τον Πρέσβη του Μεξικό στην Ελλάδα, κ. Alejandro Garcia Moreno, την Κοσμητόρισσα της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, Καθηγήτρια κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου, την εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, κ. Ioana Marinescu, την Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδος κ. Ευαγγελία Δαδινοπούλου και από την Διευθύντρια του ΠΜΣ « Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία », Καθηγήτρια κ. Ειρήνη Χειλά.
Την πανηγυρική εναρκτήρια ομιλία έκανε ο διπλωμάτης, πρώην Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη (αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική) και επόμενος μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος εξήρε την πρωτότυπη ιδέα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών για τη διοργάνωση αυτού του ξεχωριστού συνεδρίου. Στη συνέχεια, προσέγγισε τους όρους του τίτλου του Συνεδρίου «Διπλωματία και Λογοτεχνία», ανάλυσε το περιεχόμενο αυτού του ζευγαριού και έδωσε διαφωτιστικές απαντήσεις στο πώς και πού οι δύο κόσμοι, ο σκληρός ρεαλισμός (Διπλωματία) και η εξιδανίκευση (Λογοτεχνία) τέμνονται ή/και εφάπτονται.
Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Πορτογαλία, κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Πρέσβυς ε.τ. της Γαλλίας και πρώην Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Φρανσουά Μιττερράν, κ. Pierre Morel, η Αναπληρώτρια Προέδρου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Καθηγήτρια, κ. Φωτεινή Ασδεράκη, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος κος Nicolas Eybalin, η Ακόλουθος Συνεργασίας για τη Γαλλική Γλώσσα, κ. Véronique Bruez, η Αναπληρώτρια του Ακόλουθου Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας, κ. Κατερίνα Σπυροπούλου, η Υπεύθυνη Οικονομικών, Εμπορικής Προώθησης και Διεθνών Σχέσεων της Πρεσβείας του Μεξικού στην Ελλάδα, κ. Laura Mora Barreto, η Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, κ. Isabelle Dasque, Καθηγήτριες και Καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού
Στις κυρίως συνεδρίες συμμετείχαν, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Πορτογαλία, κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Πρέσβυς ε.τ. κ. Γιώργος Γεννηματάς, ο Πρέσβυς ε.τ. και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Γιώργος Πουκαμισάς, ο Πρέσβυς ε.τ. κ. Θεόδωρος Δασκαρόλης, ο Πρέσβυς ε.τ. και ειδικός απεσταλμένος της Ελλάδας στην Ουκρανία, κ. Σπύρος Λαμπρίδης, πανεπιστημιακοί και διδάκτορες προερχόμενοι από πανεπιστήμια της Ελλάδος και από άλλες 17 χώρες (Κύπρος, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Σενεγάλη, Μαυροβούνιο, Κίνα, Ρωσία, Αλβανία, Αίγυπτο, Πολωνία, Ισπανία, Αλγερία, Ιταλία, Μάλτα, Μαρόκο, Ολλανδία).
Οι διάφορες ομιλίες στα Γαλλικά και Αγγλικά επικεντρώθηκαν στον δεσμό ο οποίος δημιουργείται και συνδέει τη λογοτεχνία με τη διπλωματία, καθώς και τις δια-συνδέσεις μεταξύ των δύο αυτών δραστηριοτήτων, οι οποίες βρίσκονται στο σταυροδρόμι πολλών τομέων, όπως αυτών της λογοτεχνίας και λογοτεχνικής κριτικής, της ιστορίας, της αρχειακής έρευνας, της διεθνούς πολιτικής, της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε περιπτώσεις «συγγραφέων-διπλωματών», Ελλήνων και ξένων, καθώς και στα λογοτεχνικά είδη τα οποία χρησιμοποιούν οι διπλωμάτες-συγγραφείς.
Το Συνέδριο κάλυψε, στο μέτρο του δυνατού, ένα μεγάλο εύρος συγγραφέων-διπλωματών: Σατωβριάνδος (François-René de Chateaubriand), Αρτύρ ντε Γκομπινώ (Arthur de Gobineau), Πωλ Κλωντέλ (Paul Claudel), Saint-John Perse (Σεν Τζον Περς), Ζαν Ζιρωντού (Jean Giraudoux), Πωλ Μοράν (Paul Morand), Ζαν-Κριστόφ Ρυφέν (Jean-Christophe Rufin), Πάμπλο Νερούδα (Pablo Neruda), Σαλά Στετιέ (Salah Stétié), Ίβο Άντριτς (Ivo Andrić), Λουάν Σταρόβα (Luan Starova), Γιώργος Σεφέρη, Ίων Δραγούμης, Ρόδης Ρούφος, Γιώργος Βέης, Βασίλης Παπαδόπουλος, κ.ά.
Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Διπλωματία και Λογοτεχνία» προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα το οποίο τέθηκε από τους υπερρεαλιστές για την περίπτωση του Πωλ Κλωντέλ: «Πώς μπορεί να είναι κάποιος Πρέσβης μιας χώρας και συγγραφέας;».
Το Συνέδριο στήριξαν με χορηγίες το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών για την Ενέργεια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (Organisation internationale de la Francophonie), η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, ο Δήμος Πειραιά και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας (ΟΠΑΝ), το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός Η Γαλλική Αναγέννηση (La Renaissance Française), ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδος (APF f.u.-Grèce), ο γαλλόφωνος κύκλος Ρισελιέ-Σενγκόρ του Παρισιού (Cercle Richelieu Senghor de Paris), το γαλλικό βιβλιοπωλείο στην Αθήνα Le livre ouvert και το γαλλικό κανάλι TV5MONDE.