Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δήμου Πειραιώς, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, διοργάνωσε Ημερίδα σχετικά με το μέλλον της ΕΕ μετά το τέλος της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» και την ανάδυση των νέων προκλήσεων.

Η Ημερίδα διεξήχθη υβριδικά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, την 1η Ιουλίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτικών, της επιστήμης, της πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης.
Την έναρξη της ημερίδας χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητής Άγγελος Κότιος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης, η Ανδριάνα Ζαρακέλη Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Πειραιώς, ο Παναγιώτης Κυρίμης Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EUROPE DIRECT PIRAEUS» και ο Καθηγητής Μιχάλης Σφακιανάκης Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών & Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς παρατήρησε πως η νέα Ευρώπη της δράσης πρέπει να έχει και μία ηγεσία που θα νομιμοποιείται από τη βούληση των πολιτών, όχι πια από αποφάσεις σε κλειστές αίθουσες και παζαρέματα. Τα ξεκάθαρα μηνύματα των συμπολιτών μας όχι μόνο λαμβάνονται σοβαρά υπόψη αλλά θα επηρεάσουν καταλυτικά τα επόμενα στάδια στη χάραξη των ευρωπαϊκών πολιτικών Η απειλή, η ανάγκη, ο εξωτερικός εχθρός -κατά έναν παράδοξο τρόπο- είναι και μία ευκαιρία για την Ευρώπη. Αντίθετα, η αδράνεια, η ακινησία, ο ευδαιμονισμός αποτελούν τους μεγαλύτερους εχθρούς της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε αυτήν την αίσθηση συλλογικότητας για να τα καταφέρουμε απέναντι σε όλους και όσα μας απειλούν. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός καταλύτης, ο μοχλός, για καλύτερη και ισχυρότερη Ευρώπη. Έτσι όπως τη θέλουμε: Έναν χώρο ειρήνης, ευημερίας, δικαιοσύνης και προόδου για όλες και όλους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε πως η Ευρώπη προέταξε την υπερεθνική συνεργασία και με τη Διάσκεψη θέλησε να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της ανοίγοντας τα αυτιά και τα μάτια της στις ανησυχίες τους, για να δει πώς θα γίνει καλύτερη στο μέλλον. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητάνε από την Ένωση πιο ασφαλή σύνορα, μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς κρίσεις, ενεργειακή αυτονομία, αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ισχυρούς θεσμούς απέναντι στον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό, αλλά και δυναμική προστασία του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως το αίτημα για περισσότερη Ευρώπη στην καθημερινότητά τους, αλλά και για μια Ευρώπη με διευρυμένο γεωπολιτικό αποτύπωμα.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γεώργιο Πατούλη οι Περιφέρειες έχουν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού μπορεί να αποτελέσει καταλύτη στην ανάκαμψη των οικονομιών και την κοινωνική συνοχή σε τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, υπό την προϋπόθεση της ενεργού συμμετοχής της στη λήψη αποφάσεων. Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, ο ρόλος των Περιφερειών στη διαμόρφωση της Ευρώπης του μέλλοντος επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις μετρήσεις κοινής γνώμης και εμπεδώνεται στη συλλογική συνείδηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Η δε αποκέντρωση των διοικητικών αρμοδιοτήτων είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός πραγματικά επιτελικού κράτους, αποτελεσματικού ως προς την υλοποίηση των στόχων του και φιλικού προς τον πολίτη. Όλοι μαζί μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε μια βιώσιμη, δίκαιη και ευδαίμονα κοινωνία, που θα ανταποκρίνεται τόσο στις προκλήσεις της εποχής, όσο και στις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων.photo papei 1 660x400
Η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Νιόβη Ρίγκου αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική αυτής της «πρωτόγνωρης δημοκρατικής άσκησης» και στην καινοτόμα πολύγλωσση πλατφόρμα που φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τις ομάδες εργασίας ώστε να διατυπώσουν και να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους. Το πνεύμα των 49 προτάσεων δημιουργεί ένα νέο όραμα που εστιάζεται στην παροχή κοινωνικής προστασίας και δικαιοσύνης, στην προάσπιση των αξιών και του κράτους δικαίου, στην ανασύνταξη μιας Ευρώπης ανεξάρτητης, αυτόνομης και ισχυρής. Επίσης αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. όπως η ανακοίνωση της πρώτης δέσμης προτάσεων βασισμένες στα αποτελέσματα της Διάσκεψης, τον Σεπτέμβριο του ΄22 από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, οι οποίες και θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της Επιτροπής του 2020 – 23 .
Ως ομιλητές συμμετείχαν οι Μιχάλης Χλέτσος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Ναπολέων Μαραβέγιας Καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης, Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Κωνσταντίνα Κοτταρίδη Αν. Καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Πειραιώς, η Φωτεινή Ασδεράκη Αν. Καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Μιχάλης Αργυρού Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ο Ανδρέας Λιαρόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η Αριστέα Σινανιώτη – Μαρούδη Καθηγήτρια Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς με τον Δημήτριο Καραγκούνη Υπ. Διδάκτορα και τέλος ο Παναγιώτης Γρηγορίου Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συμμετείχε επίσης ο Δημοσθένης Κυριαζής Αν. Καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ειδική παρουσίαση των δράσεων του EUROPE DIRECT PIRAEUS έγινε από τον Παναγιώτη Κυρίμη τον Επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EUROPE DIRECT PIRAEUS». Συντονιστής της Ημερίδας ο Αθανάσιος Μ. Χούπης, Δημοσιογράφος της ΕΡΤ «Η φωνή της Ελλάδας».

Livestream