Τρία χρόνια μετά το θάνατο του αείμνηστου Ιωάννη Αγγελικούση, επιδόθηκε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητή Μιχαήλ Σφακιανάκη, τον Κοσμήτορα του Τμήματος Ναυτιλίας και Βιομηχανίας καθηγητή Άγγελο Παντουβάκη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών καθηγητή Γιάννη Θεοτοκά, το δίπλωμα του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στην κόρη του Μαρία Αγγελικούση και στη σύζυγό του Λιζ Αγγελικούση.

Τον Μάρτιο του 2020, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου είχε ομοφώνως αποδεχθεί την εισήγηση του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών πλην όμως οι περιορισμοί στις εκδηλώσεις, λόγω covid, και ο αιφνίδιος θάνατος του Ιωάννη Αγγελικούση τον Απρίλιο του 2021, δεν επέτρεψαν την διοργάνωση της τελετής απονομής.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ιωάννη Αγγελικούση και στα στοιχεία που τον κατέταξαν ως ηγετική φυσιογνωμία της ελληνικής και της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας καθηγητής Άγγελος Παντουβάκης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη επιχειρηματική προσέγγισή του και στο παράδειγμα που αυτή συγκροτεί.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών καθηγητής Γιάννης Θεοτοκάς παρουσίασε στη συνέχεια τα βασικά σημεία της εισήγησης του Τμήματος και απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου για την απονομή του τίτλου, τονίζοντας ότι ο Ιωάννης Αγγελικούσης αντιμετωπίστηκε ως ηγετική μορφή από την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς, οι επιχειρηματικές κινήσεις του υπήρξαν, κατά κανόνα, ιδιαίτερα επιτυχημένες και ανέφερε ότι ο Ι. Αγγελικούσης με τη δράση του είχε συμβάλλει πολλαπλά στην ανάπτυξη της ελληνόκτητης ναυτιλίας και της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ελληνικής σημαίας που φέρουν τα πλοία, της απασχόλησης Ελλήνων ναυτικών σε αυτά, και της διατήρησης των κέντρων διαχείρισης του στόλου στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ο τιμώμενος διακρίθηκε για την σημαντική κοινωνική του προσφορά στους χώρους της παιδείας, της έρευνας και του πολιτισμού. Στη συνέχεια, η κόρη του τιμώμενου κυρία Μαρία Αγγελικούση, με μεγάλη συγκίνηση, αναφέρθηκε στον αείμνηστο πατέρα της ως ένα σεμνό, προοδευτικό και φιλόδοξο πλοιοκτήτη, αφοσιωμένο με πάθος και δυναμισμό στη ναυτιλιακή επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι επαγγελματικές επιλογές του ήταν αποτέλεσμα βαθιάς σκέψης, διορατικότητας και μελέτης των διεθνών συνθηκών της αγοράς, πράγμα που τον έκανε πρωτοπόρο σε πολλές από τις δραστηριότητές του, με αποτέλεσμα σήμερα, ο Όμιλος να έχει έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς στόλους παγκοσμίως και είναι ο μεγαλύτερος ελληνόκτητος στόλος με Ελληνική σημαία.aggelikousis 1
Έδινε έμφαση στην ποιότητα της διαχείρισης, την ασφάλεια του πλοίου, τις υψηλές προδιαγραφές του πλοίου, τις νέες ναυπηγήσεις, είχε πίστη στους Έλληνες ναυτικούς και το ανθρώπινο δυναμικό στα πλοία και στα γραφεία και ήταν υποστηρικτής της ναυτικής εκπαίδευσης μέσω του κοινωφελούς ιδρύματος που συνέστησε με την επωνυμία: ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗΣ.
Η τελετή ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντονης συγκίνησης με την επίδοση του Διπλώματος Επίτιμου Διδάκτορα, των ψηφισμάτων της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Πειραιώς και της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών και του επιτηβέννιου του Ιδρύματος στη σύζυγο και την κόρη του Ιωάννη Αγγελικούση, κυρίες Λίζ και Μαρία Αγγελικούση.
Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Κωνσταντίνος Χλωμούδης και ο κ. Κωνσταντίνος Παναγόπουλος, νομικός σύμβουλος και φίλος του Ιωάννη Αγγελικούση.