Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, διοργάνωσε στο Αμφιθέατρο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, την τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή Lakhmi Chand Jain, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Η τελετή ξεκίνησε με την προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητή Μιχαήλ Σφακιανάκη, ακολούθησε χαιρετισμός του Καθηγητή Γεώργιου Τσιχριντζή και τέλος έγινε η παρουσίαση του έργου του τιμωμένου (Laudatio) από την Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής, Καθηγήτρια Μαρία Βίρβου.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης στην εναρκτήρια ομιλία του δήλωσε ότι η απονομή επίτιμου διδακτορικού διπλώματος είναι μια πράξη ύψιστης τιμής, την οποία το Πανεπιστήμιο Πειραιώς επιφυλάσσει σε εξαιρετικές προσωπικότητες, των οποίων η ζωή αποτελεί πηγή έμπνευσης, οι πράξεις και οι αξίες τους έχουν καθοδηγητική αξία και η προσφορά τους στην επιστήμη αλλά και την κοινωνία, εξαιρετική.
Το αρχέτυπο της ακαδημαϊκής ηγεσίας περιλαμβάνει την ικανότητα παραγωγής καινοτόμων ιδεών και την αποτελεσματική καθοδήγηση στο δρόμο προς το μέλλον. Επιπλέον, εμπεριέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών και συνεργειών στη διδασκαλία και την έρευνα, παρέχοντας δικτύωση στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική κοινότητα, διευκολύνοντας την αλληλεπίδρασή τους.
Ο καθηγητής Lakhmi Chand Jain προσωποποιεί αυτό το αρχέτυπο στην πιο ολοκληρωμένη μορφή του εμπνέοντας όλους εμάς γιατί, η εντυπωσιακή διαδρομή του στον επιστημονικό στίβο, είναι άρρηκτα δεμένη με μια βαθιά ριζωμένη ηθική που οδηγεί τα επιστημονικά επιτεύγματά του προς όφελος της κοινωνίας και της ανθρωπότητας αφενός αλλά και ένα πολυδιάστατο φιλανθρωπικό έργο αφετέρου το οποίο υλοποιεί με περίσσεια σεμνότητα και ταπεινότητα.
Ο Καθηγητής Γεώργιος Τσιχριντζής στον χαιρετισμό του ευχήθηκε στον καθηγητή Lakhmi Chand Jain μακροζωία, υγεία, ευτυχία και ακαδημαϊκή δημιουργικότητα και τον ευχαρίστησε, διότι λειτουργεί ως μέντορας σε χιλιάδες ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των καθηγητών του Πανεπιστημίου μας, καθώς η ευδόκιμη συνεργασία μεταξύ του καθηγητή Lakhmi Chand Jain και των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας, μετρά περισσότερα από είκοσι αδιάλειπτα χρόνια.LCJ2
Η Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής Καθηγήτρια Μαρία Βίρβου παρουσίασε το έργο (Laudatio) του Καθηγητή Lakhmi Chand Jain, καλωσορίζοντάς τον στον κύκλο των επίτιμων διδακτόρων του Πανεπιστημίου και στην ακαδημαϊκή οικογένεια. Η Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και το Τμήμα Πληροφορικής που γιορτάζει φέτος 30 χρόνια από την ίδρυσή του, τιμά τη λαμπρή καριέρα του καθηγητή Lakhmi Chand Jain, ενός αυθεντικού οραματιστή και μιας κορυφαίας ακαδημαϊκής προσωπικότητας στους τομείς της Επιστήμης των Υπολογιστών, της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Συστημάτων που βασίζονται στη Γνώση. Οι συνεισφορές του καθηγητή Lakhmi Chand Jain σε αυτούς τους κλάδους, όχι μόνο διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε και εφαρμόζουμε την τεχνολογία, αλλά έχουν επίσης εμπνεύσει αμέτρητα άτομα, στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους διαδρομή. Σε όλη τη λαμπρή καριέρα του, έχει επιδείξει σταθερά μια απαράμιλλη δέσμευση προς την αριστεία, την καινοτομία και την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων σε περίπλοκα προβλήματα και η οραματική ηγεσία του έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα. Σε συνδυασμό με τη βαθιά ριζωμένη σύνδεσή του με τη φιλανθρωπία και τις ηθικές αξίες, διασφαλίζει ότι όλες οι επιστημονικές εξελίξεις αξιοποιούνται προς όφελος της ανθρωπότητας.
Η τελετή αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμωμένου, ο οποίος ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα για την ύψιστη τιμή που του επιφύλαξαν, την οποία αποδέχτηκε με βαθύτατη εκτίμηση και ταπεινότητα, θεωρώντας την το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής του. Η Ελλάδα έδωσε στον κόσμο πολυάριθμα δώρα, ουσιαστικά σε κάθε τομέα της ανθρώπινης γνώσης, πολιτισμό, φιλοσοφία, μαθηματικά, αστρονομία, ιατρική, δημοκρατία και έθεσε το πλαίσιο για τον σύγχρονο κόσμο και την παγκόσμια τάξη. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πόσο σημαντική είναι για τον ίδιο η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε περιοχές αιχμής όπως τα ερευνητικά προγράμματα, οι κοινές δημοσιεύσεις και η διοργάνωση συνεδρίων. Μια συνεργασία που ξεκίνησε πολύ καιρό πριν, όταν συναντήθηκε με την καθηγήτρια Μαρία Βίρβου και τον καθηγητή Γιώργο Τσιχριντζή στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι τον εντυπωσίασαν, για την ευφυΐα τους, το όραμά τους και την άσβεστη επιθυμία τους να συνεργαστούν και να προχωρήσουν την έρευνα βήματα μπροστά.
Στην τελετή, εκτός από τα μέλη ΔΕΠ και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς, παρευρέθηκαν και οι Καθηγήτρια Gloria Phillips-Wren, από το Πανεπιστήμιο Loyola του Maryland, USA, ο Καθηγητής Shuichiro Yamamoto, από το Πανεπιστήμιο Nagoya της Ιαπωνίας, ο Καθηγητής Robert J. Howlett, από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth, Ηνωμένο Βασίλειο και Εκτελεστικός Προέδρος του KES International και ο Καθηγητής Jie Lu, Διευθυντής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης, Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Sydney, Αυστραλία.
…………………………………………………………………………………..
Ο Καθηγητής Lakhmi Chand Jain είναι συνιδρυτής του Knowledge-based and Intelligent Engineering Systems International (KES) το οποίο παρέχει μια πλατφόρμα για την επαγγελματική κοινότητα για ανταλλαγή γνώσεων, συνεργασία, μάθηση και δημοσίευση έρευνας. Με τη συμμετοχή περίπου 5000 ερευνητών από πανεπιστήμια και εταιρείες παγκοσμίως, το KES διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία και δημιουργεί συνέργεια στη διδασκαλία και την έρευνα, παρέχοντας τακτικά ευκαιρίες δικτύωσης για την επαγγελματική κοινότητα μέσω ενός από τα μεγαλύτερα συνέδρια του είδους του. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων πάνω σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και των εφαρμογών τους, την εφαρμογή της AI στην ηλεκτρονική εκπαίδευση, την ηλεκτρονική υγεία, τους ευφυείς πράκτορες (πχ τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, ο εικονικός βοηθός Siri κα) και τις εφαρμογές τους στην άμυνα καθώς και για τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων.