Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Πειραιώς, τέλεσε τη τελετή αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, του Martin Dougiamas ιδρυτή και δημιουργού του Moodle.

Η τελετή αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του: Open Online Education for Everyone στην οποία εξήγησε την κοσμοθεωρία του πίσω από την δημιουργία της Moodle της πλέον διαδεδομένης πλατφόρμας ψηφιακής εκπαίδευσης διεθνώς, με την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και επίδραση σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
Ήταν 23 χρονών όταν η πρώτη έκδοση του Moodle έγινε διαθέσιμη στις 20 Αυγούστου 2002 και σήμερα, 20 χρόνια μετά, χρησιμοποιείται από περισσότερους από 330 εκατομμύρια χρήστες σε 242 χώρες, φιλοξενώντας περισσότερα από 42 εκατομμύρια ψηφιακά μαθήματα με περίπου 2 δις εγγραφές μαθητών. Ορμώμενος από την δική του ζωή, όταν παρακολουθούσε τα πρώτα του μαθήματα, ως μαθητής του Δημοτικού, εξ' αποστάσεως με το πρόγραμμα School of the Air εμπνεύστηκε, σχεδίασε και ανέπτυξε το ανοικτό λογισμικό Moodle, ένα περιβάλλον για τη δημιουργία και διάθεση ψηφιακών μαθημάτων μέσω του διαδικτύου, με τη φιλοδοξία να διατίθεται δωρεάν σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές. dougiamas4
Ο κώδικας του Moodle είναι ελεύθερα διαθέσιμος για ανάκτηση, τροποποίηση και προσθήκη νέων λειτουργιών, καθιστώντας τον την μεγαλύτερη δράση ανάπτυξης ανοικτού λογισμικού στην Εκπαίδευση διεθνώς. Το όραμα του είναι η πλατιά και συμπεριληπτική εκπαίδευση, που δημιουργεί «πολίτες» με την έννοια που αναφέρεται στον Πλάτωνα, στον οποίο αναφέρθηκε εκτενώς. Η ελεύθερη διαθεσιμότητα της πλατφόρμας την καθιστά προσβάσιμη σε όλους και καταλύει όρια γλώσσας, καταγωγής και πόρων, δημιουργώντας μια ενότητα που γενικά λείπει από τον κόσμο. Η δυνατότητα τροποποίησης και προσθήκης νέων λειτουργιών από τους χρήστες την καθιστά ζωντανή, βιώσιμη και με δυνατότητες να εξελίσσεται στο διηνεκές.
Ο Martin Dougiamas κατέχει B.Sc. (Computer Science, Honours) και MSc (Science Education, Distinction) από το Curtin University και είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ηλεκτρονική Μάθηση που προσφέρεται από το 2006 στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων.