Τις ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου και τις νέες τεχνολογικές προκλήσεις στο Χώρο της Ψηφιακής Υγείας ανέλυσε στο 3ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για την Υγεία - "Υγεία 2020: Στο κατώφλι μιας δεκαετίας ανάπτυξης ο Ηλίας Μαγκλογιάννης, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιοϊατρικής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Συγκεκριμένα ο Καθηγητής Ηλίας Μαγκλογιάννης παρουσίασε τη διαδικασία συλλογής δεδομένων από τον ίδιο τον πολίτη με τη χρήση αισθητήρων, φορετών συσκευών και εν γένει έξυπνων φορητών συσκευών η οποία βοηθά στην δημιουργία έμπειρων συστημάτων για την πρόληψη και την καλύτερη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων.
Το Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς αναπτύσσει τεχνολογίες στον τομέα των ανθρωποκεντρικών εφαρμογών όπου με δίκτυα αισθητήρων και τεχνικές ανάλυσης σήματος και εικόνας αναγνωρίζεται η ανθρώπινη δραστηριότητα, καταγράφονται βασικές βιο-παραμέτροι (πίεση, σφυγμός, αναπνοή κλπ) και δημιουργούνται βοηθητικές εφαρμογές (assistive technologies) αναγνώρισης χειρονομιών, νοηματικής γλώσσας, συναισθηματικής κατάστασης αλλά και επειγόντων περιστατικών όπως είναι η πτώση.
Στο εργαστήριο επίσης αναπτύσσονται εφαρμογές ανάλυσης διάφορων τύπων ιατρικών εικόνων για το συνδυασμό απεικονιστικών και γονιδιακών δεδομένων για την δημιουργία σύνθετων βιοδεικτών και εφαρμογές στο πεδίο της μετάδοσης βίντεο για τηλεϊατρική ειδικά σε φορητές συσκευές.naftemporiki1Το 3ο Συνέδριο Υγείας της Ναυτεμπορικής, που διεξήχθη την Τρίτη 1 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic, επιδίωξε να θέσει ένα νέο πλαίσιο συζήτησης για τον χώρο της υγείας ο οποίος αλλάζει ραγδαία, και λόγω εξελίξεων στο επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας και λόγω πολιτικής και οικονομίας. Η έννοια του βιώσιμου συστήματος υγείας χρειάζεται αναδιοργάνωση, χρηματοδότηση, ανάπτυξη σφαιρικής θεώρησης, υπευθυνότητα και νέα κουλτούρα στο σύνολο καθώς η επέκταση του προσδόκιμου ζωής και οι συνθήκες διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών δημιουργούν νέες ανάγκες των χρηστών υπηρεσιών υγείας .

Ο Δρ. Η. Μαγκλογιάννης είναι διευθυντής στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά. με εξειδίκευση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και την Ιατρική Πληροφορική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στις περιοχές της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, της Τηλεϊατρικής, της Ιατρικής Πληροφορικής, της Τεχνολογίας Εικόνων και Πολυμέσων και των Διεισδυτικών Συστημάτων (Pervasive Systems). Ο Δρ. Μαγκλογιάννης είναι Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας IFIP WG 12.5 Artificial Intelligence Applications, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου (editorial board member) στα διεθνή περιοδικά Personal and Ubiquitous Computing, Scientific World και Intelligent Decision Technologies.