Το Τμήμα Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς διοργάνωσε με επιτυχία την 6η Διεθνή Εβδομάδα Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και την 3η Διεθνή Εβδομάδα Επιμόρφωσης του Ομίλου Διεθνούς Κινητικότητας των Ελληνικών Πανεπιστημίων με τίτλο " Innovation & Networking in Higher Educational Institutions" από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2024.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 εταίρων, από Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων περιοχών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων χωρών της Αφρικής, της Ασίας και των Βαλκανίων.
Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας, η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων ιδρυμάτων, η διασύνδεση Κόμβων Καινοτομίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), η συμβολή σε ένα όραμα διεθνοποίησης μέσω του διαπολιτισμικού διαλόγου, η συνένωση Επιχειρήσεων μέσα από τα ΑΕΙ καθώς και η διευκόλυνση απόκτησης νέων δεξιοτήτων από ακαδημαϊκό και μη ακαδημαϊκό προσωπικό. Η διοργάνωση περιλάμβανε συνεδριάσεις, εργαστήρια και στρογγυλά τραπέζια με θέματα όπως η διεθνοποίηση, η καινοτομία και η ανθεκτικότητα στην ανώτατη εκπαίδευση.
Η 1η ημέρα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητή Μιχαήλ Ε. Σφακιανάκη, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ανέδειξε τη σημασία του Erasmus+ για την ενίσχυση της διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων. Ακολούθησαν τοποθετήσεις από την Αντιδήμαρχο Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Πειραιά Ανδριάνα Ζαρακέλη , την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Εθνικής Μονάδας Erasmus+ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) Σταυρούλα Σωτηροπούλου, τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Ιδρυματικό Συντονιστή του Erasmus+, Καθηγητή Σπυρίδωνα Ρουκανά και τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιο Κυριαζή. Η 1η ημέρα ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις από την κα Εύα Τσουπαροπούλου (ΙΚΥ), την Αναπληρώτρια Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγήτρια Φωτεινή Ασδεράκη, από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιλτιάδη Νεκτάριο και από την Υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστήμιο Πειραιώς Δρ. Χριστίνα Κοντογουλίδου.
Η 2η ημέρα επικεντρώθηκε στην τεχνολογική καινοτομία και τη διεθνοποίηση, με ομιλίες και εργαστήρια από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς. Ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου, Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Πετρίδης, μίλησε για τη διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων, μέσω της Δράσης European Universities Alliances και τη στρατηγική συνεργασίας εντός της ΕΕ. Πραγματοποιήθηκε Workshop για Capacity Building και Erasmus Mundus. Ο κ. Gregory Makrides, Καθηγητής Μαθηματικών και Εκπαίδευσης STEAME, του Πανεπιστημίου της Κρακοβίας - Πολωνία, παρουσίασε ένα καινοτόμο πλαίσιο εκπαίδευσης με γνώμονα το STEM. Ακολούθησαν παρουσιάσεις και από άλλους συμμετέχοντες.
Η 3η ημέρα αφιερώθηκε στον Όμιλο Διεθνούς Κινητικότητας των Ελληνικών Πανεπιστημίων, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών. Διοργανώθηκε ένα στρογγυλό τραπέζι όπου συμμετείχαν όλα τα Ελληνικά Μέλη του Ομίλου. Συντονιστής ήταν ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Ιδρυματικός Συντονιστή του Erasmus+, Καθηγητής Σπυρίδων Ρουκανάς.
Αναλυτικά, στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν: ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Καθηγητής Αθανάσιος Ζήσης, , η Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Μαρία Μενγκ - Παπαντώνη, η Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλόπουλου, Μέλος του ΣΔ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγήτρια Ευθαλία Χατζηγιάννη.
Σημαντική ήταν η συνεισφορά στο στρογγυλό τραπέζι του Vice-Chancellor του University of Jos, Καθηγητή ISHAYA Tanko, του Vice Rector responsible for Research and Internationalization από το Universiteti i Vlorës Ismail Qemali, Καθηγητή MECHILI Enkeleint A. και από την Καθηγήτρια SAVELIEVA Iryna από το Odesa National Maritima University, Ukraine.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, με τις τελικές παρατηρήσεις και τον απολογισμό της εβδομάδας. Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς ενίσχυσε για ακόμη μια φορά το ρόλο του ως κέντρο διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας και κινητικότητας, με την ανανέωση της δέσμευσης για συνέχιση της συνεργασίας και την προώθηση νέων κοινών δράσεων μεταξύ των συμμετεχόντων Πανεπιστημίων και φορέων. Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς συνεχίζει να προωθεί την εξωστρέφεια και τη διεθνή κινητικότητα, συμβάλλοντας ενεργά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής και διεθνούς ανώτατης εκπαίδευσης.
Η ιστοσελίδα της Εβδομάδας Επιμόρφωσης είναι το staffweek.gr .