Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου «Θαλάσσια, Πράσινη και Κυκλική Επιχειρηματικότητα στο Νησιωτικό και Παράκτιο χώρο» συνδιοργάνωσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής & Πειραιώς στο πλαίσιο του εορτασμού των Ημερών Θάλασσας, του Δήμου Πειραιώς και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής.

Στις θεματικές συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν πεδία νέας επιχειρηματικότητας και προτάσεις δράσεων και συνεργειών μεταξύ Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων, επιχειρήσεων, θεσμικών φορέων για μια υγιή επιχειρηματικότητα βασισμένη σε Πράσινες και Γαλάζιες Επενδύσεις Ανάπτυξης, με γνώμονα την Τεχνολογία, την Καινοτομία και την Έρευνα.
Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μια πόλη με ένα τεράστιο παράκτιο μέτωπο και μια σειρά οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συζήτησης που προωθεί ένα διαφορετικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Ένας στρατηγικός σχεδιασμός είτε αφορά στο νησιωτικό είτε στον παράκτιο χώρο πρέπει να βασίζεται στην υιοθέτηση περιβαλλοντικά φιλικών αναπτυξιακών κατευθύνσεων της τοπικής οικονομίας, μέσα από την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, της αλιείας.
Τέτοια σχέδια δράσης προϋποθέτουν επίσης τη στενή συνεργασία με κράτη μέλη, περιφέρειες και δήμους, επιχειρήσεις, ερευνητικούς φορείς, πολίτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν στην κυκλική οικονομία για να γίνει η μετάβαση από τα μέχρι τώρα μοντέλα οικονομίας, που πλέον είναι παρωχημένα και δεν παρέχουν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν απαντήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η μείωση των αποθεμάτων νερού και ενέργειας.
Στις εργασίες του συνεδρίου χαιρετισμό απέστειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης και συμμετείχαν οι: Μώραλης Γιάννης - Δήμαρχος Πειραιά, Καλογήρου Χριστιάνα - Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Καθηγητής Κότιος Άγγελος - Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κορκίδης Βασίλης - Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Μαθιός Δημήτρης - Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, Οικονόμου Δημήτρης - Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανιάτης Γιάννης - Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, π. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κρεμλής Γιώργος - Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Καθηγητής Παvτουβάκης Άγγελος - Πρόεδρος Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Τσελεπίδης Τάσος - Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ροδόπουλος Νίκος - Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Logistics, Τουραλιάς Απόστολος - Πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Ξηραδάκης Γιώργος - Διευθύνων Σύμβουλος XRTC Business Consultants, Δρ. Λεοντόπουλος Χρήστος - Διευθυντής Global Ship Systems Center, ABS, Καθηγητής Κουρεμένος Αθανάσιος - Τμήμα Marketing, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς, Υπ. Διδάκτωρ Ψευτέλης Αθανάσιος-Δημήτριος - Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι, το συνέδριο διεξήχθη τηρώντας όλες τις οδηγίες και τα μέτρα των αρμόδιων αρχών, για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19.

Το συνέδριο μεταδόθηκε livestream