Την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, διοργάνωσε την τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή Πληροφορικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology - M.I.T.) Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, σε Επίτιμο Καθηγητή της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Η τελετή ξεκίνησε με την προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητή Μιχαήλ Σφακιανάκη και ακολούθησε η παρουσίαση του έργου του τιμωμένου (Laudatio) από τον Κοσμήτορα της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Καθηγητή Ηλία Μαγκλογιάννη.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε ότι η επιτιμοποίηση είναι μια πράξη ύψιστης τιμής που επιφυλάσσει το Πανεπιστήμιο για προσωπικότητες, των οποίων η πορεία αποτελεί πηγή έμπνευσης και το έργο, η δράση και οι αξίες τους έχουν καθοδηγητική αξία για όλους μας. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, κορυφαία παγκόσμια προσωπικότητα στον τομέα των Επιστημών της Πληροφορικής, Οικονομικής, Στατιστικής, Μαθηματικής αλλά και την Θεωρία Παιγνίων, τη Μηχανική Μάθηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη, ένας επιστήμονας και ερευνητής με ήθος, πάθος και επιμονή το στόχο, αποτελεί πρότυπο για τους ερευνητές και τους ακαδημαϊκούς διεθνώς, κυρίως όμως αποτελεί πρότυπο για τους φοιτητές μας, τους αποφοίτους μας, τη νεολαία της πατρίδας μας.
Η Παρουσίαση του έργου του Τιμωμένου (Laudatio) έγινε από τον Κοσμήτορα της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Καθηγητή Ηλία Μαγκλογιάννη ο οποίος παρέθεσε την πραγματικά εντυπωσιακή πορεία του τιμώμενου στον ακαδημαϊκό του βίο, τις βραβεύσεις του για την ερευνητική του εργασία και τον αντίκτυπο που έχει αυτή συνολικά στην Επιστήμη.
Η τελετή αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμωμένου, ο οποίος ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο και τη Σχολή για την τιμή, που του επιφύλαξαν και σε μια εμπνευσμένη ομιλία αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, το τρέχον ερευνητικό πεδίο ενασχόλησής του, τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις που καλείται η επιστήμη να διαχειρισθεί καθώς και τους περιορισμούς που υπάρχουν στον τομέα αυτό που επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας.
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτριος Παπαστεργίου, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη, η Πρόεδρος της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, οι Αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ευαγγελία Ελισσάβετ Κουλουμπίνη και Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας, ο Δήμαρχος Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτης Τσανάκας, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Παπαμανώλης - Ντόζας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεόδωρος Καπράλος, μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πλήθος καθηγητών, φοιτητών και αποφοίτων.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο ΜΙΤ. Είναι κάτοχος Διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Επιστήμης Υπολογιστών από το UC Berkeley. Εργάζεται στη Θεωρία Υπολογιστών και τη διασύνδεσή της με Θεωρία Παιγνίων, Οικονομικά, Θεωρία Πιθανοτήτων, Μηχανική Μάθηση και Στατιστική. Έχει επιλύσει μακροχρόνια ανοιχτά προβλήματα σχετικά με την υπολογιστική πολυπλοκότητα της ισορροπίας Nash και τη μαθηματική δομή και την υπολογιστική πολυπλοκότητα των δημοπρασιών πολλών στοιχείων. Η τρέχουσα εργασία του επικεντρώνεται στη μάθηση πολλαπλών παραγόντων, στις στατιστικές υψηλών διαστάσεων, στη μάθηση από μεροληπτικά και εξαρτημένα δεδομένα, στην αιτιώδη συναγωγή και στην οικονομετρία. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Διδακτορικής Διατριβής ACM, το Βραβείο Kalai από την Εταιρεία Θεωρίας Παιχνιδιών, το Sloan Fellowship in Computer Science, το SIAM Outstanding Paper Prize, το Microsoft Research Faculty Fellowship, το Simons Investigator Award, το Rolf Nevanlinna Prize από το Διεθνής Μαθηματική Ένωση, το βραβείο ACM Grace Murray Hopper, το Βραβείο Διακεκριμένων Νέων Επιστημόνων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το Βραβείο Test of Time ACM SIGECOM και το Βραβείο Test of Time FOCS 2022.
Είναι υπότροφος του ACM, επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών και του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Σωτήρος από την Ελληνική Προεδρία. Έχει υπηρετήσει στο επιστημονικό και συμβουλευτικό συμβούλιο του Simons Institute for the Theory of Computing (2018-2020) και ως επικεφαλής της ομάδας θεωρίας υπολογιστών στο MIT (2018-2022). Είναι συνιδρυτής του ερευνητικού κέντρου Archimedes AI όπου διατηρεί τον ρόλο του επικεφαλής επιστήμονα.