Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 18:30 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιώς ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση της Έδρας UNESCO “Creative Cities in Motion: Urban Sustainable Mobility and Utilization of Cultural Resources” .

Η Πανεπιστημιακή Έδρα της UNESCO, που απονεμήθηκε στο Εργαστήριο «Ψηφιακού Πολιτισμού, Έξυπνων Πόλεων, Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένων Ψηφιακών Τεχνολογιών και Υπηρεσιών», με Υπεύθυνο της Έδρας (Chair Holder) τον Καθηγητή Δημήτριο Δ. Βέργαδο, Διευθυντή του Εργαστηρίου και αποτελεί μια ακόμη Διεθνή Διάκριση για τον Καθηγητή και το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Πρόκειται για σημαντική διάκριση, καθώς αποτελεί την πρώτη Πανεπιστημιακή Έδρα της UNESCO, που απονέμεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.unesco unipi 4

Το Πρόγραμμα UNITWIN είναι ένας μοναδικός πνευματικός και στρατηγικός πόρος περίπου 900 ιδρυμάτων από περισσότερες από 120 χώρες με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ της πολιτικής και της πρακτικής έρευνας και ανάπτυξης σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Την Εναρκτήρια Εκδήλωση χαιρέτησαν ο Καθηγητής Δημήτριος Δ. Βέργαδος, Κάτοχος της Έδρας της UNESCO του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, η κα Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η κα Gulnara Roll, Secretary to the Committee on “Urban Development, Housing, Land Management» εκ μέρους του United Nations Economic Commission for Europe (#UNECE), Geneva, Switzerland και o Αν. Καθηγητής κ. Σπυρίδων Ρουκανάς, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.unesco unipi 3

Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Σπυρίδων Ρουκανάς, στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε την διάκριση άκρως συμβολική και σημαντική, που αναδεικνύει το υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται στο εργαστήριο και ενισχύει την εξωστρέφεια τόσο του εργαστηρίου όσο και του Πανεπιστημίου Πειραιώς συνολικά, ενισχύοντας τη θέση τους στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη. Σκοπός της εν λόγω Έδρας Πανεπιστημίου UNESCO είναι να συμβάλει εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά στην προώθηση της ανάπτυξης βιώσιμων αστικών δημιουργικών πόλεων, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες καθώς και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς γιατί ο πολιτισμός έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τις κοινωνίες, να ενισχύσει τις τοπικές κοινότητες, να σφυρηλατήσει την αίσθηση της ταυτότητας και του ανήκειν και να αυξήσει την ελκυστικότητα των πόλεων. Οι Δημιουργικές Πόλεις είναι βασικοί εταίροι της UNESCO για την τοπική εφαρμογή της ατζέντας του ΟΗΕ 2030, ένα ορόσημο για τη διεθνή κοινότητα δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που τίθενται «καθολικοί» στόχοι διεθνώς.unesco unipi 5

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν η αποστολή και οι στόχοι της Έδρας, και αναπτυχθήκαν οι μελλοντικοί τομείς δράσεων και η συνεισφορά τους στην προώθηση των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.

Ο Καθηγητής Δημήτριος Δ. Βέργαδος, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση, επισήμανε ότι σκοπός της Έδρας είναι να συμβάλλει εκπαιδευτικά, ερευνητικά και συμβουλευτικά στην ήπια ενσωμάτωση της τεχνολογίας στο αστικό περιβάλλον, παρέχοντας νέες υπηρεσίες στην προώθηση βιώσιμων και έξυπνων πόλεων, κλιματικά ουδέτερων οικοσυστημάτων και στη βιώσιμη κινητικότητα με έμφαση στη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επισήμανση της σημαντικότητας και της συμβολής της Έδρας της UNESCO “Creative Cities in Motion: Urban Sustainable Mobility and Utilization of Cultural Resources” στη δημιουργία βιώσιμων ανθρωποκεντρικών έξυπνων πόλεων προωθώντας τη δημιουργική συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι κ.κ. Πέτρος Βαρελίδης Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος - Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Δημήτριος Ψυχογυιός, DEMO S.A. Βιομηχανία Φαρμάκων, ο Διευθυντής Τεχνολογίας και Ψηφιακής Μετάβασης, κ. Ευάγγελος Βάγιας Σταύρος Παπαπαναγιώτου, Γενικός Διευθυντής της Internet Business Hellas, Βασίλειος Σκληρός, Συνιδρυτής της εταιρείας Hellenic Drones.

Ομιλητές ήταν επίσης οι κ.κ. Καθηγητής Ιωσήφ Στεφάνου, Ομότιμος Καθηγητής Πολεοδομίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο - Κωνσταντίνος Καρατσώλης, Δικηγόρος Δίκαιο Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, DTK Law Firm - Κωνσταντίνα Σιούντρη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Διδάσκουσα του Π.Μ.Σ. DigitalCulture SmartCities IoT, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Έδρας UNESCO - Antony Cassano, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, UNISYSTEMS S.A.unesco unipi 1