Σε επίτιμο δημότη Οροπεδίου Λασιθίου ανακήρυξε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Καθηγητή του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Άγγελο Κότιο ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του για τον τόπο.

Η τιμητική τελετή έγινε σε κλίμα χαράς και συγκίνησης στο προαύλιο του εορτάζοντα Αγίου Ιωάννη του “Καμπίτη”, αμέσως μετά από τη Θεία Λειτουργία, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, θεσμικών Αρχών-φορέων και πολιτών που χειροκρότησαν θερμά την απόφαση του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και τον τιμώμενου Πρύτανη, μακροχρόνιο φίλο και συνδημότη πλέον του Οροπεδίου Λασιθίου.
Το ειλικρινές ενδιαφέρον του Άγγελου Κότιου, η αγάπη του για τον τόπο τού Οροπεδίου Λασιθίου μα και η αφιλοκερδής, έμπρακτη συνδρομή και συμβολή του από τη θέση του Καθηγητή και Πρύτανη στα θέματα τοπικής ανάπτυξης, οικονομίας, γεωργίας-κτηνοτροφίας, περιβάλλοντος, πολιτισμού και τουρισμού, συνετέλεσαν στην απόφαση του Δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη και του Δημοτικού Συμβουλίου να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο το πρόσωπο του Πρύτανη Αγγέλου Κότιου. Πέρα όμως από την τοπική προσφορά του Άγγελου Κότιου, το ενδιαφέρον του, όπως αναφέρθηκε είναι Παγκρήτιο, καθώς ο ίδιος και ο συντοπίτης μας Μανώλης Κουτουλάκης, νυν ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, συνέταξαν πριν 3 χρόνια την επίκαιρη σήμερα μελέτη του “μεταφορικού ισοδυνάμου της Κρήτης” και συνεργάστηκαν στενά με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τους συνεργάτες του, αλλά και τα Επιμελητήρια του Νησιού.
Η επίδοση της τιμητικής πλακέτας-ανακήρυξης του κ Κότιου σε επίτιμο δημότη έγινε υπό τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων πολιτών και εκπροσώπων φορέων, από τον Δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, ο όποιος χαρακτήρισε ως ξεχωριστή και πολύ σημαντική τη στιγμή, όπως ξεχωριστός και πολύ σημαντικός είναι ο τιμώμενος ως άνθρωπος και επιστήμονας.
Την με αρ. 71 / 2020 απόφαση ανακήρυξης ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Πλευράκης, ζητώντας από τον κ. Κότιο την αποδοχή της. Ο Πρύτανης, αναφωνώντας με συγκίνηση ‘’αγαπητοί συνδημότες μου’’, απευθύνθηκε στον κόσμο και αποδέχτηκε με χαρά την ανακήρυξή του, αναφερόμενος στο σεβασμό που τρέφει για τον τόπο του Οροπεδίου Λασιθίου, αλλά και τον ιδιαίτερα φιλικό και φιλόξενο χαρακτήρα της περιοχής.
Ο ίδιος ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο για την τιμητική τους απόφαση, όπως και όλους τους συμμετέχοντες στην τελετή ανακήρυξης, τονίζοντας ότι πλέον ως συνδημότες ενώνουμε δυνάμεις για τον κοινό αγώνα να πάρει το Οροπέδιο την θέση που του αξίζει και δικαιούται.
Ο Πρύτανης που ξεναγήθηκε τόσο στο Σπήλαιο Γέννησης του Δία, στο Δικταίο Άνδρο, όσο και στις αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγει ο Δήμος στην Περιοχή, αναφέρθηκε στην βαριά πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής ως κύριο λατρευτικό κέντρο του Μινωικού πολιτισμού και των συνεχών εθνικοαπελευθερωτικών Επαναστάσεων, αφού ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Παιδείας της Χώρας και πολιτικός Αρχηγός της μεγάλης Κρητικής επανάστασης του 1866, ο Αντώνιος Φ Παπαδάκης κατάγεται από την περιοχή, την οποία προίκισε με το κτίριο του πρώτου Πολυτεχνείου της Κρήτης τις εγκαταστάσεις του οποίου και επισκέφτηκε.
Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και στον τιμηθέντα Πρύτανη στον χώρο της τελετής, έδωσε ο παριστάμενος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης, σημειώνοντας την ικανοποίηση και την ευαρέσκεια της τοπικής εκκλησίας κάθε φορά που το Οροπέδιο Λασιθίου έχει τη στήριξη και την αναγνώριση που του αξίζει και στηρίζεται από ενέργειες και δράσεις διακεκριμένων ανθρώπων, όπως ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πειραιά.
Τα συγχαρητήρια τους στον κ. Κότιο για την ανακήρυξη του, έδωσαν ο Λασιθιώτης στην καταγωγή Βουλευτής Θεσσαλονίκης Κώστας Ζουράρης, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, οι εντεταλμένοι Περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Αλεξάκης και Γιάννης Ανδρουλάκης, ο φίλος του Οροπεδίου, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Γιώργος Οικονόμου, (απόγονος του φιλικού και αγωνιστή της Ύδρας Αντώνιου Οικονόμου) στον οποίο τιμής ένεκεν εδώθει τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο.
Επίσης, τα συγχαρητήρια τους στον Πρύτανη έδωσαν οι παριστάμενοι κληρικοί, θεσμικοί εκπρόσωποι, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, κοινοτάρχες, πολίτες.

Το σκεπτικό και οι λόγοι της ανακήρυξης σε επίτιμο δημότη του Πρύτανη
——————————————————————————————————
Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από εισήγηση του Δημάρχου Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννη Στεφανάκη, αφού ο Καθηγητής Άγγελος Κότιος, διακεκριμένος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς διοργάνωσε ιδιαίτερα σεμινάρια και κύκλους σπουδών αναφερόμενων στην περιοχή του Λασιθίου, «έχοντας τον τόπο μας αλλά και τους κατοίκους του, ως παράδειγμα κυκλικής οικονομίας καλής πρακτικής και συνεργασίας του ανθρώπινου παράγοντα με τη φύση. Συμπεριέλαβε την περίπτωση του Οροπεδίου Λασιθίου σε κάθε Ακαδημαϊκή δραστηριότητα και διδασκαλία του, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου καθώς και σε πληθώρα συνεδρίων του Πανεπιστημίου (Γαλάζια Οικονομία κλπ) αλλά και σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. μεταφορικό ισοδύναμο)», όπως τόνισε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.
Παράλληλα, όπως είπε ο Γιάννης Στεφανάκης, «ανέλαβε αφιλοκερδώς μελέτες αναφορικά με την ανάπτυξη του τόπου μας και είναι πάντα αρωγός και σύμμαχος σε οποιαδήποτε οικονομική ή άλλου είδους διεκδίκηση της περιοχής μας, ακόμα και με προσωπικές του παρεμβάσεις ακόμα και σε κορυφαία επίπεδα».
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος συναισθανόμενος την ανάγκη να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στις διεκδικήσεις των Λασιθιωτών, δεν δίστασε να συμμετέχει ακόμα και ενεργά μέσα από τις γραμμές των κινητοποιήσεων των αγροτών του Λασιθίου.
Ακόμη, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο Καθηγητής Άγγελος Κότιος, σε συνεργασία με τον συντοπίτη μας Μανώλη Κουτουλάκη, εμπνεύστηκε και υλοποίησε τον σχεδιασμό της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, όπου σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή πραγματοποίησε ο ίδιος σειρά Γενικών Συνελεύσεων στις κοινότητες, καθώς και επιτόπιες διαβουλεύσεις – συνεντεύξεις με τους τοπικούς φορείς.
Παράλληλα, κατήρτισε πλήρες οικονομικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψιν κάθε προηγούμενο σχεδιασμού προτάσεων, εφαρμόζοντας ο ίδιος το δημοκρατικό μοντέλο συνέντευξης από την βάση, εντάσσοντας χρόνια αιτήματα των πολιτών του Λασιθίου σε μία Πανεπιστημιακή, βιώσιμη και εφαρμόσιμη μελέτη διαχείρισης, τόσο στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα όσο και σε συνδυασμό με την οικολογία και τον πολιτισμό (ανεμόμυλοι), αλλά και την διασύνδεση με την οικονομία του τουρισμού, όπως τα σπήλαια Δικταίο Άντρο, Κρόνιο και άλλες περιοχές ενδιαφέροντος. Υποστήριξε σε όλα τα επίπεδα την προσπάθεια του Δήμου για ένταξη των ανεμόμυλων στο Εθνικό Μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενώ συνέταξε ο ίδιος την τεκμηρίωση και αποτύπωσε την αναγκαιότητα για την παραχώρηση του κτιρίου «Ξενία» στον Δήμο, από τα Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ.
Ακόμα, ως Πρύτανης, ανέδειξε σε συνεργασία με το Δήμο και άλλους φορείς όπως το υπουργείο Εξωτερικών, την τεράστια εκπαιδευτική προσφορά του Μεγάλου Εθνικού ευεργέτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνίου Φ. Παπαδάκη. Προς τιμή του μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη, συνδιοργάνωσε το 2019, σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή, το επίσημο δείπνο των εργασιών της Συνόδου των Πρυτάνεων με μεγάλη επιτυχία στο Τζερμιάδων και στον Άγιο Γεώργιο, με την συμμετοχή του συνόλου της Ακαδημαϊκής – Πνευματικής Ηγεσίας της Ελλάδος και της Κύπρου, προκειμένου να γνωρίσουν το Λασίθι και να συνδεθούν με την περιοχή.
Ακόμα, υποβοήθησε την περιοχή από την εποχή της Κοσμητείας του στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς με την συμμετοχή του στην διοργάνωση υπερτοπικών εκδηλώσεων, όπως την ονοματοδοσία της πλατείας Ευρώπης από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Νίκου Κοτζιά. Συμμετείχε ενεργά υποβοηθώντας την επίσκεψη του επίσης Καθηγητή, Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, συνοδεύοντας προηγούμενους Πρυτάνεις, όπως τον Πρύτανη Καθηγητή Γιώργο Οικονόμου, αλλά και Καθηγητές και Προέδρους Τμημάτων του Πανεπιστημίου, όπως τον Καθηγητή Αθανάσιο Κουρεμένο Πρόεδρο Μεταπτυχιακού Τμήματος Τουρισμού κ.α.
Παράλληλα, ανέδειξε τοπικές ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανάπτυξης όπως την περίπτωση χειμερινού τουρισμού, την ανάπλαση της περιοχής «Χαράκι» στον Άγιο Γεώργιο, Αργουλιά στο Τζερμιάδων, ενώ υποστήριξε ως συνδιοργανωτής και συμμετείχε ενεργά στην πρώτη ημερίδα για την προοπτική κατασκευής του παραδοσιακού ενεργειακού ανεμόμυλου Λασιθιώτικου τύπου και φιλοξένησε στις αίθουσες τελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά, αντίστοιχες διοργανώσεις όπου προβλήθηκε το Οροπέδιο Λασιθίου και οι προοπτικές του αλλά και σε άλλες περιοχές και φορείς, όπως στο Δήμο Δράμας, στην ΕΕΤΑΑ, ΥΠΕΣ, ΥΠΠΟΛ κ.α.

 

Φωτο 1. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητής Άγγελος Κότιος και ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης
Φωτο 2. Ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά καθηγητής Γιώργος Οικονόμου, και ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης
Φωτο 3. Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητής Άγγελος Κότιος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά καθηγητής Γιώργος Οικονόμου