Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς θέτει στη διάθεση του εκπαιδευτικού προσωπικού, των ερευνητών, των μεταπτυχιακών φοιτητών και των φοιτητών μια υπηρεσία αναζήτησης σε διεθνείς επιστημονικές βάσεις δεδομένων, που αξιοποιεί δημιουργικά τα ερευνητικά ενδιαφέροντα. Πρόκειται για την υπηρεσία Yewno Discover.

Αυτή η τεχνολογία είναι ειδικά διαμορφωμένη για να ξεπεραστεί το φαινόμενο Information Overload ώστε να ερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τον κόσμο με πιο φυσικό τρόπο. Είναι εμπνευσμένο από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται πληροφορίες από πολλαπλά αισθητηριακά κανάλια και αξιοποιεί την υπερσύγχρονη Υπολογιστική Γλωσσολογία, τη Θεωρία Δικτύου, την Μηχανική Εκμάθηση, καθώς και μεθόδους από την κλασική Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το Yewno Discover βοηθά τους ερευνητές, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να διερευνήσουν περαιτέρω τις γνώσεις σε διεπιστημονικά πεδία, δημιουργώντας νέες ιδέες και βρίσκοντας απρόσμενες συνδέσεις στην πορεία.
Η πλατφόρμα εκμεταλλεύεται εκατοντάδες εκατομμύρια σημασιολογικές συνδέσεις και εννοιολογικούς συνδέσμους από εκατομμύρια επιστημονικά άρθρα, βιβλία και βάσεις δεδομένων σε όλους τους ακαδημαϊκούς τομείς.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και τους ερευνητές να πλοηγούνται διαισθητικά σε έννοιες, σχέσεις και κλάδους, μαθαίνοντας από πόρους που διαφορετικά θα είχαν παραβλεφθεί. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την κατανόηση και δημιουργεί πιο αποτελεσματική εργασία, αλλά και εξοικονομεί χρόνο διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ολοκληρωμένη και αξιόπιστη κάλυψη.
Μπορείτε να αποκτήσετε επαφή με τον τρόπο λειτουργίας του Yewno Discover, αφιερώνοντας λίγο χρόνο στην παρακολούθηση των μαθημάτων/παρουσιάσεων που θα βρείτε στη διεύθυνση https://www.lib.unipi.gr/node/500 στον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης, και στη συνέχεια να εμβαθύνετε στα ενδιαφέροντά σας χρησιμοποιώντας οι ίδιοι την υπηρεσία.