Ο 6ος διαγωνισμός καινοτομίας για τη γαλάζια οικονομία Bluegrowth Piraeus, μια πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2020», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο διαγωνισμός αποτελεί έναν πρωτοπόρο θεσμό για την πόλη του Πειραιά και γενικότερα για τη χώρα και συμβάλει στην καινοτόμο ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων.
Η εκδήλωση είχε σκοπό να δώσει την ευκαιρία στις startup ομάδες που έχουν ενταχθεί στην 1η φάση του διαγωνισμού να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας συμμετείχαν με βιντεοσκοπημένους χαιρετισμούς.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Άγγελος Κότιος στον χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η “Γαλάζια Ανάπτυξη” είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα, σημειώνοντας: «Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε συνεργασία με τον Δήμο και με τους φορείς του Πειραιά, μπορεί να συμβάλει στον τοπικό σχεδιασμό της Γαλάζιας Οικονομίας».
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, παρατήρησε πως ο διαγωνισμός «BlueGrowth» προάγει και στηρίζει καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και αποτελεί έναν πολύ σημαντικό θεσμό για τον Δήμο Πειραιά, καθώς η γαλάζια οικονομία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης. Ο Δήμος Πειραιά ήταν από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη που σχεδίασε και εφαρμόζει πολιτικές για τη γαλάζια ανάπτυξη, έχοντας αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.
Ο κ. Μώραλης εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο διαγωνισμός γαλάζιας ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε φέτος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το οποίο αποτελεί πλέον στρατηγικό συνεργάτη της Δημοτικής Αρχής.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Βαγγέλης Κυριαζόπουλος.
Η κριτική επιτροπή ψήφισε τους δύο πρώτους νικητές του διαγωνισμού και το κοινό που παρακολούθησε τον διαγωνισμό μέσω live stream ψήφισε τον τρίτο.
Το πρώτο βραβείο στη ομάδα Νο 9 BlueAir
Το δεύτερο βραβείο στην ομάδα Νο 5 FISHING ROD-TRIP
Το τρίτο βραβείο και Βραβείο Κοινού στην ομάδα Νο 6. Έξυπνος Ανιχνευτής Μάσκας προσώπου.
Και οι 8 διαγωνιζόμενες ομάδες κέρδισαν τη συμμετοχή τους στο Acceleration Program του Βlue/Lab και την προώθηση τους στην αγορά εργασίας.
Την παρουσίαση έκαναν ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης και η Καθηγήτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη «Blue Growth Piraeus», Διευθύντρια του ΠΜΣ (M.S.c.) «Sustainability and Quality in Marine Industry», του Πανεπιστημίου Πειραιώς κα Φανή Σακελλαριάδου.
Ο κ. Καρύδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Μέσα στους επόμενους μήνες προχωράμε, υλοποιώντας χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας (ΟΧΕ), στη δημιουργία κέντρου στήριξης 400 επιχειρήσεων (ΚΣΕ) και στην υποστήριξη 180 νεοφυών επιχειρήσεων του Πειραιά, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, όπως και στη δημιουργία εργαστηρίου makerspace, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και παραγωγής νέων προϊόντων από υλικά όπως πχ ύφασμα, ξύλο και πλαστικό. Στον Δήμο Πειραιά πιστεύουμε ότι οι ιδέες κινούν τον κόσμο, αλλά οι πράξεις τον αλλάζουν.
Τα βραβεία ήταν ευγενική χορηγία από των Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, την Optima Bank και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας.
Λόγω της πανδημίας η εκδήλωση μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο διαδικτυακά.