Logo

Ο καθηγητής Ηλίας Μαγκλογιάννης, διευθυντής στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής και Πρόεδρος στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς παρουσίασε το διαδικτυακό σεμινάριο «Εξελιγμένες υπηρεσίες τηλεϊατρικής στην νέα εποχή» ως μέρος του εορτασμού των ημερών IEEE.

O οργανισμός ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers) είναι ο μεγαλύτερος επαγγελματικός οργανισμός στον κόσμο, αφιερωμένος στην προώθηση της τεχνολογίας προς όφελος της ανθρωπότητας. Το IEEE και τα μέλη του εμπνέουν μια παγκόσμια κοινότητα μέσω εκδόσεων, συνεδρίων, τεχνολογικών προτύπων και επαγγελματικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Η ΙΕΕΕ EMBS (Engineering in Medicine and Biology Society) είναι επιστημονική κοινότητα -κλάδος του οργανισμού ΙΕΕΕ - στον τομέα της Βιοϊατρικής Μηχανικής, με 12.000 μέλη σε περίπου 97 χώρες και παρέχει πρόσβαση σε πρακτικές πληροφορίες, ιδέες και απόψεις που διαμορφώνουν έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους επιστημονικούς τομείς. Τα μέλη της ενώνονται παγκοσμίως και σε τοπικές κοινότητες για να συνεργαστούν σε ιδέες που αξιοποιούν την τεχνολογία για ένα καλύτερο αύριο.
Από το 1884, όταν μηχανικοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά για να μοιραστούν τις ιδέες τους, η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στον εορτασμό του τρόπου με τον οποίο η παγκόσμια συνεργασία συνεισφέρει στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. magl
Στην ομιλία του ο καθ. Η. Μαγκλογιάννης παρουσίασε πως η τηλεϊατρική και η τηλεφροντίδα εισέρχονται σε μια νέα εποχή ακολουθώντας τις αρχές του διάχυτου και διεισδυτικού υπολογισμού (pervasive and ubiquitous computing) και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι σύγχρονες εφαρμογές τηλεϊατρικής που αναπτύσσονται στο εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής χρησιμοποιούν αποτελεσματική επεξεργασία για το φιλτράρισμα των περιττών δεδομένων, μεθοδολογίες αναλυτικής και εξόρυξης γνώσης και τις τελευταίες τεχνολογίες όπως το Cloud / Edge Computing, το Internet of Things (ΙοΤ), φορετες συσκευές και προηγμένους αισθητήρες. Συζητήθηκαν μεθοδολογίες και εργαλεία για τη σύνθεση ευφυών διεισδυτικών ανθρωποκεντρικών συστημάτων, τα οποία θα είναι σε θέση να κατανοήσουν την ανθρώπινη κατάσταση σε υποβοηθητικά περιβάλλοντα, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά και βιολογικά σήματα.
Ο καθηγητής Ηλίας Μαγκλογιάννης παρουσίασε μεθοδολογίες που στοχεύουν στην παροχή προηγμένων υπηρεσιών για την υποστήριξη ηλικιωμένων / αναπήρων / χρόνιων ασθενών, την ανίχνευση κρίσιμων καταστάσεων από οπτικοακουστικό περιεχόμενο και ανάλυση βιολογικών σημάτων για την ανίχνευση παθολογικών καταστάσεων καθώς και για την παρακολούθηση της θεραπείας.
Επίσης συζητήθηκαν ζητήματα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή (HCI) και σύγχρονες προσεγγίσεις, όπως η παιχνιδοποίηση της διαχείρισης των χρόνιων ασθενειών.

© 2019 University of Piraeus. All rights reserved. Developed by Panagiotis KYRILLOS.