Logo

«Η εικόνα της Ελλάδος την επαύριον της κρίσης. Νέες προκλήσεις, καινοτόμες λύσεις»

«Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που χτυπήθηκε από την κρίση χρέους το 2009 και είναι μία από τις πρώτες χώρες που είδε το οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και εργασιακό της σύστημα να αναδιατάσσεται ριζικά μπαίνοντας σε μία δεκαετία αβεβαιότητας, κοινωνικών αναταράξεων και ασύμμετρων οικονομικών απειλών, τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών» υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, στην αρχή της ομιλίας του. «Εδώ και λίγους μήνες, όμως, έχουμε μπει σε μια τροχιά θετικής αλλαγής και φτιάχνουμε την Ελλάδα «την επαύριον της κρίσης». Επομένως, το συνέδριό σας δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο».
Στην ομιλία του, ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα οικονομίας και επενδύσεων, σημειώνοντας πως «σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τις εκλογές δηλαδή και μετά, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα ειδικά για να καλυφθεί το παραγωγικό κενό, που πρόσφατα μάλιστα σκιαγράφησε και ο κ. Αργυρού, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Αυτό που επιθυμούμε είναι να φτιάξουμε μια Ελλάδα η οποία και παράγει και εξάγει. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε προϊόντα, με τη στενή έννοια του όρου, αλλά και σε υπηρεσίες».
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης έκανε ειδική αναφορά στο πρόσφατα ψηφισμένο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, «ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες επενδύσεις, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα μεγάλα έργα που έμεναν στάσιμα», στο νέο φορολογικό σύστημα που «πέραν από την ανακούφιση που θα προσφέρει σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, θα κινητοποιεί τάχιστα και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με στοχευόμενα φορολογικά κίνητρα», καθώς και στο σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με τις «τράπεζες, σταδιακά, να βγαίνουν από εκείνη τη μακροχρόνια κατάσταση των νεκροζώντανων οργανισμών και να αρχίζουν να επιτελούν τον πραγματικό σκοπό τους, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αφού πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρηστά τη ρευστότητα που διαθέτουν».
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο κ. Τσακίρης σημείωσε πως «στόχος μας είναι να προέλθει πρωτίστως από τις επενδύσεις, ξένες και εθνικές. Και σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να μεγιστοποιήσουμε και τη συμβολή των δικών μας πόρων, δηλαδή του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έτσι ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή μόχλευση με τα ιδιωτικά κεφάλαια και τον δανεισμό». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, η οποία είναι πολύ χαμηλή. Πιο συγκεκριμένα, από το 2015 μέχρι σήμερα έχουμε απορροφήσει σε δαπάνες μόνο το 30% και μέσα στους επόμενους 49 μήνες πρέπει να δαπανήσουμε το υπόλοιπο 70%. Πρόκειται για έναν αγώνα, και αντοχής και ταχύτητας, αν συνυπολογίσουμε και τη σημαντική υστέρηση που παρατηρείται στην ύπαρξη ώριμων έργων. Βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία εξυγίανσης και μέχρι το καλοκαίρι θα προχωρήσουμε σε αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Επίσης, παράπλευρη συνέπεια είναι και η χαμηλή εκτέλεση του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπου και εκεί έχουμε μια χαμηλή κατανάλωση των κεφαλαίων που προορίζονται καθαρά για επένδυση. Πρόκειται για ακόμη έναν σημαντικό αγώνα που καλούμαστε να δώσουμε».
Για τον ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε πως «θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης της ανάπτυξης, ειδικά των ΜμΕ, με νέα, έξυπνα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δίνουμε, όμως, και κίνητρα για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν ανάπτυξη και εξωστρέφεια. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τη μικρή επιχείρηση να μεγαλώσει, να καταστεί βιώσιμη και να στέκεται σε εξωγενείς κρίσεις της αγοράς».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσακίρης είπε πως «δημιουργούμε όλες τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η Ελλάδα όχι μόνο να αναπτυχθεί, αλλά και να σταθεί πολύ δυνατή απέναντι σε κάθε νέα παγκόσμια οικονομική, καθώς και σε κάθε είδους, κρίση που θα φέρει το μέλλον», ενώ απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους φοιτητές τους προέτρεψε να μείνουν στην Ελλάδα γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «το αξίζει και η Ελλάδα και εσείς».

 Στη φωτογραφία ο Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ και συντονιστής: 0 Κώστας Παπαχλιμίντζος, Δημοσιογράφος

© 2019 University of Piraeus. All rights reserved. Developed by Panagiotis KYRILLOS.