Στην προσυνεδριακή επιστημονική διημερίδα, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στις 22 και 23 Αυγούστου παρουσιάστηκαν μια σειρά εργαλείων ποσοτικής και ποιοτικής μεθοδολογίας για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων των βιβλιοθηκών κάθε είδους.

Αναλύθηκαν καινοτόμα προγράμματα υπηρεσιών, που αναγνωρίζουν τάσεις χρηστών, αποτιμούν στοχοθεσίες  και μετρούν την διδακτική και ερευνητική αποδοτικότητα  της συμβολής των βιβλιοθηκών. Επίσης παρουσιάστηκαν μοντέλα αξιοποίησης των κοινωνικών δικτύων, καταγραφής των αναγκών των χρηστών, αξιολόγησης των επενδύσεων σε ηλεκτρονικά περιοδικά και πηγές πληροφόρησης, ικανοποίησης χρηστών και αξιολόγησης  των παροχών μιας βιβλιοθήκης στο σύνολό της.

Σύμφωνα με την Δρ. Ανθή Κατσιρίκου Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης η Πληροφοριακή Παιδεία είναι κεντρική δραστηριότητα των βιβλιοθηκών σε όλον τον κόσμο και η αξιολόγηση των στρατηγικών συμβάλλει στη βελτίωση των μεθόδων και στην αποτελεσματικότερη εκπαίδευση των φοιτητών.

Εισηγητές εκτός Ελλάδος

ACRL, Chicago, United States: Sara Goek, Mary Jane Petrowski, Emily Plagman, Harvard University, United States Ning Zou, University of Calgary, Canada Mary Jo RomaniukTexas Tech University, United States Bella Karr Gerlich University of Leon, Spain Blanca Rodriguez Bravo, National Library Board, Signapore Adeline Lee, University of Bergen Library, Norway Ane Landoy, Transilvania University of Brasov, Romania, Angela Repanovici, University of the Philippines, Philippines Marilou N. Andres, Oklahoma State University, United States Adam Stroud University of North Carolina, Chapel Hill, United States  Rebecca Vargha.

Εισηγητές από την Ελλάδα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Παρασκευή Βοζανά, Νούλα Αλβανούδη, Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιάννης Τσάκωνας, Αγγελική  Γιαννοπούλου, Γεωργία  Γιαννοπούλου,  Αλεξάνδρα Γούδη , Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Ανθή Κατσιρίκου, Αγγελική Οικονόμου, ΑΣΠΑΙΤΕ Αλεξάνδρα Τριάντη,

Από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επισκέψεων σε Βιβλιοθήκες οι Σύνεδροι επισκέφτηκαν το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, το οποίο ήταν και αρωγός της επιστημονικής εκδήλωσης και είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις κορυφαίες συλλογές, βιβλία, χειρόγραφα, εφημερίδες και το μοναδικής σημασίας για την ιστορία της χώρας αρχείο, το οποίο χρονολογείται από το 1914, στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας». 

Τους Συνέδρους υποδέχθηκαν στη βιβλιοθήκη η Μαρία Αντωνιάδου Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος, τα μέλη του προεδρείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Φανή Πετραλιά και Δημήτρης Γκιώνης, την περιήγηση των Συνέδρων ανέλαβε ο Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης Ιστορικός και Ομότιμος Δ/της ΕΙΕ, παρουσία της Ελένης Πουρνάρα Καρκαζή, του Έλληνα Πρέσβη στο Βατικανό και της κυρίας Νικολάου Πατακιά  και του Χρ. Μπούση Δ/ντη της Ενώσεως.

  1. Μαρία Αντωνιάδου, Rebecca B. Vargha, Δρ. Ανθή Κατσιρίκου, Jennifer Arns, ο Έλληνας Πρέσβης στο Βατικανό και η κα Ν. Πατακιά, η κα Ελένη Πουρνάρα, Dr Sohair F. Wastawy και ο κ. Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης
  2. Αλεξάνδρα Τριάντη, Ανθή Κατσιρίκου, Αγγελική Οικονόμου, Χριστίνα Μιχελίδου