Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την χαρά και την τιμή το Συνέδριο να τελεί με τη στήριξη του Μορφωτικού μας Ιδρύματος.

Από το 1914 όταν ιδρύθηκε η Ένωσή μας στους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στάθηκε ήταν η αλληλεγγύη, η αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων, η δημοσίευση, η ελευθερία του λόγου αλλά και η προώθηση και η στήριξη του πολιτισμού, της διανόησης, της έρευνας.
Ο πρώτος Πρόεδρός μας Ιωάννης Κονδυλάκης κορυφαίος δημοσιογράφος, συγγραφέας και διανοούμενος έγραψε σειρά βιβλίων τα οποία διάβασαν πολλές γενιές Ελλήνων και οι θέσεις του για την εκπαίδευση επηρέασαν την ελληνική παιδεία. Από το 1915 αυτός ο μεγάλος δημοσιογράφος έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία βιβλιοθήκης μέσα από την οποία οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να μορφωθούν, να εκπαιδευτούν και να ερευνούν τις ιστορικές πηγές.
Το έργο υπήρξε εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο και ακολούθησε τις ιστορικές και πολιτικές περιπέτειες της χώρας με αποκορύφωμα τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο όταν καταστράφηκε μεγάλο μέρος του ιστορικού αρχείου.
Αμέσως μετά την απελευθέρωση γνωστοί συνάδελφοί μας ανέλαβαν το έργο της ανασύστασης και με πρωτοπόρο τον αείμνηστο συνάδελφο Παναγιώτη Πατρίκιο συγκεντρώθηκαν κορυφαίες συλλογές, βιβλία, χειρόγραφα, εφημερίδες και αρχείο μοναδικής σημασίας για την ιστορία της χώρας.
Πριν από ένα χρόνο καταφέραμε να επαναλειτουργήσουμε την βιβλιοθήκη μετά από 20 χρόνια μαρασμού, με πρωτεργάτες δυο κορυφαίους επιστήμονες, τον αρχιτέκτονα και ιστορικό του βιβλίου κ. Κώστα Στάικο και τον ιστορικό, Ομότιμο Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Προέδρου μας Δημήτρη Πουρνάρα, τα παιδιά του οποίου βοήθησαν σε αυτή την ύστατη προσπάθεια. Η Βιβλιοθήκη μας περιλαμβάνει περισσότερους από 60 χιλιάδες τόμους, εφημερίδες και περιοδικά, εκ των οποίων 20 χιλιάδες εκτίθενται στον 2ο όροφο του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ. Ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία όλου του αρχείου από το 1914.
Βρίσκομαι εδώ για να στηρίξω την προσπάθεια της ανάγνωσης των βιβλίων, του πολιτισμού που προάγεται μέσα από τις βιβλιοθήκες που λειτουργούν παγκόσμια, της έρευνας που όλοι εσείς υπηρετείτε, τη διαφύλαξη της κληρονομιάς και την δημοσιοποίησή της μέσα από τα σύγχρονα πολυμέσα.
Σας ευχαριστώ πολύ.