Logo

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου και ώρα 17:00, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Έναρξη του Φοιτητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τη Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται για πρώτη φορά, απευθυνόμενο σε όλους τους φοιτητές του λεκανοπέδιου. Ο νέος αυτός θεσμός φιλοδοξεί να δώσει πρόσβαση φοιτητές και φοιτήτριες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Περιφέρειας Αττικής στο οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας, να προσφέρει γνώσεις, ευκαιρίες και το κατάλληλο υπόβαθρο ανάπτυξης για νέες ιδέες, σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον ανταγωνιστικό, αλλά παράλληλα γεμάτο ευκαιρίες για καινοτόμα εγχειρήματα και επενδύσεις.
Την υλοποίηση του διαγωνισμού έχει αναλάβει η Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με Επιστημονικά Υπεύθυνο, Καθηγητή κ. Μιχαήλ Σφακιανάκη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και πολιτικής ζωής της Αττικής, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και πλήθος φοιτητών.
Comp2aΤην έναρξη του διαγωνισμού κήρυξε, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας και, χαρακτήρισε το διαγωνισμό «ένα ανοικτό κάλεσμα σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, σε κάθε ομάδα νέων ανθρώπων που έχει γόνιμες πρωτότυπες, καινοτόμες ιδέες για το επιχειρείν μέσα από το σύγχρονο περιβάλλον. Στόχος είναι να δώσουμε στους νέους τη δυνατότητα να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που είναι όσο ποτέ άλλοτε ανταγωνιστικό αλλά προσφέρει πρωτόγνωρες ευκαιρίες για νέα επιχειρηματικά πρότζεκτ και προσέλκυση επενδύσεων που θα υιοθετήσουν αυτές τις ιδέες. Αυτό που πραγματικά προσδοκούμε είναι να δώσουμε στους μελλοντικούς επιχειρηματίες τις δυνατότητες να γράψουν τον δρόμο για το δικό τους μέλλον και αυτός ο δρόμος να οδηγεί στην Ελλάδα, τον τόπο τους. Ο Περιφερειάρχης εξήρε το ρόλο και το έργο του Πανεπιστημίου Πειραιώς στη στήριξη του «επιχειρείν» μέσα από τη δημιουργία επιστημονικού προσωπικού ως θεμελίου για την ανάπτυξη της χώρας μας.
Comp4Ο Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καθηγητής Άγγελος Συρίγος, τόνισε ότι «Τη γνώση για τη γνώση την έχεις μέχρι το λύκειο, και δη, γι’ αυτό λέγεται και εγκύκλιος γνώση. Πρέπει να έχεις μια συνολική εικόνα των πράγματων για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσεις και να πάρεις τις αποφάσεις σου για το τι θες να κάνεις όταν μπαίνεις στο πανεπιστήμιο πρέπει να είσαι διασυνδεδεμένος με την κοινωνία, διασυνδεδεμένος με την οικονομία και ότι λόγος που μπαίνεις στο πανεπιστήμιο πρέπει να είναι πρώτιστος να δεις τις θέλεις να κάνεις επαγγελματικά στην υπόλοιπη ζωή σου. Εξαιρετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του Πανεπιστημίου Πειραιά να προκηρύξουν αυτό τον διαγωνισμό». Απευθυνόμενος μάλιστα στους φοιτητές, τους προέτρεψε: «Να αρπάζετε αυτές τις ευκαιρίες, να τις χρησιμοποιείτε γιατί σας φέρνουν σε επαφή με το πως λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία».
comp3Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Άγγελος Κότιος, στο χαιρετισμό του παρέθεσε τη σημασία που έχει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στη διασύνδεση της Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης αναφέροντας «είμαστε περήφανοι που είμαστε το πανεπιστήμιο του μεγάλου λιμανιού, είμαστε ένα με την πόλη, ταυτισμένοι απολύτως όχι μόνο με τα Ακαδημαϊκά και τα πολιτιστικά αλλά και με τα οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης» και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υλοποίηση του διαγωνισμού: «Δεν υπάρχει επαγγελματικός, επιστημονικός και επιχειρηματικός φορέας του Πειραιά και της Αττικής με τον οποίο το πανεπιστήμιό μας να μην θεσμοθετήσει συνεργασία. Αφουγκραζόμαστε την αγορά και ρωτάμε 'τι είδους αποφοίτους θέλετε', γιατί οι απόφοιτοί μας θέλουμε να αριστεύσουν και στο πανεπιστήμιο και στον επαγγελματικό τους βίο, να διασφαλίσουν όλα τα εχέγγυα μιας ποιοτικής ζωής. Και αυτό γίνεται μόνο εάν έχουμε ατομική ανταγωνιστικότητα. Θέλουμε εφόδια και αυτά προσπαθούμε να τα πετύχουμε. Δεν είναι μόνο διδασκαλία και έρευνα τα πανεπιστήμια, είναι και συνεργασία με όλο το παραγωγικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής και όλης της χώρας προκειμένου να συμβάλουμε κι εμείς σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Μέσω τέτοιων διαγωνισμών προάγονται οι ιδέες, και οι ιδέες κινούν τον κόσμο. Έχουμε ανάγκη από νέους δυναμικούς επιχειρηματίες». Σε μήνυμα του προς τους φοιτητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς επεσήμανε: «Θέλουμε να έχετε ενθουσιασμό, φαντασία και δημιουργικότητα και όλα αυτά μπορείτε να τα εκφράσετε συμμετέχοντας σε αυτόν τον διαγωνισμό. Η ζωή σας ανήκει, αρπάξτε την, αυτές είναι ωραίες ευκαιρίες να δοκιμάσετε τη φαντασία σας».

Comp6Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στην αλλαγή πολιτικής που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια ώστε να ανοίξει η έρευνα στην κοινωνία και στην οικονομία και έκανε ειδική μνεία στην πολύ επιτυχημένη πλατφόρμα Elevate Greece για τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και στη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Καινοτομίας στη χώρα μας, στον Πειραιά στο παλιό εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ. «Από το υπουργείο βλέπαμε τα τελευταία χρόνια ότι υπάρχουν πολλές ιδέες, όμως ο τρόπος του ‘επιχειρείν' δεν είναι εύκολος. Με το φοιτητικό διαγωνισμό που εγκαινιάζουμε σήμερα αλλάζει αυτή η κατεύθυνση. Ο φοιτητής θα μάθει από τα πρώτα βήματά του στο πανεπιστήμιο τι σημαίνει επιχείρηση και τι σημαίνει επιχειρείν» κατέληξε ο κος Κυριαζής.

Ο Δημήτρης Καρύδης, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Πειραιά, μίλησε για τις καινοτόμες δράσεις που ήδη έχει αναπτύξει ο δήμος και τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν οι φοιτητές. «.. ο δήμος Πειραιά με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έχει ξεκινήσει αυτό το ταξίδι εδώ και πολλά χρόνια» ανέφερε ο κος Καρύδης και παρότρυνε τους φοιτητές να αξιοποιήσουν τις δομές του δήμου Πειραιά, γιατί αυτό είναι απαραίτητο και χρειάζεται για να ωριμάσουν αυτές οι ιδέες.

Comp5Κατά την ομιλία του, ο Καθηγητής Μιχάλης Σφακιανάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για τους φοιτητές: «Σήμερα παρουσιάζουμε έναν νέο θεσμό που φιλοδοξούμε ότι μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές μας και εννοώ όλους τους φοιτητές του λεκανοπεδίου Αττικής, να κάνουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και τα όνειρά τους πραγματικότητα. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να χτίσετε εσείς οι φοιτητές τα όνειρά σας. Το όνειρο βέβαια δεν γίνεται άκοπα, εμείς όμως είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε αναπτύσσοντας τα ταλέντα σας να μπορέσετε να υλοποιήσετε τις ιδέες σας και βοηθώντας την πορεία των ιδεών, θα φτιάξουμε πετυχημένες επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν όχι μόνο όσους συμμετάσχουν αλλά και τη χώρα μας».

Comp7Ο πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Καθηγητής Δημήτρης Γεωργακέλλος, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα: «Ο διαγωνισμός αυτός προέκυψε από μια διαπίστωση που έχει να κάνει με μια μικρή αντίφαση που υπάρχει, καθώς σήμερα βλέπουμε, από τη μια το επιχειρηματικό περιβάλλον να είναι πολύ ανταγωνιστικό αλλά από την άλλη να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επιχειρηματικές ιδέες, για επενδύσεις και νέες δράσεις στο ‘επιχερείν'. Μέσα από τον διαγωνισμό οι φοιτητές θα μπορέσουν να δείξουν το ταλέντο τους, σημαντικό συστατικό για την επιτυχία και να ξεκινήσουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Θα δοκιμαστούν οι ιδέες, πόσο σημαντικές είναι και πώς μπορούν να αξιολογηθούν. Επίσης θα γίνει μια πρώτη γνωριμία με το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Περιφέρειας Αττικής».
Η υποβολή των επιχειρηματικών ιδεών ξεκινάει το Νοέμβριο του 2022 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου του 2023. Η αξιολόγηση των ιδεών θα πραγματοποιηθεί από επιστημονική επιτροπή, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα το Μάιο του 2023 ενώ η τελετή βράβευσης θα γίνει τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν επιπλέον πληροφορίες στη σχετική ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

 Comp8

 

 

 

 

 

© 2019 University of Piraeus. All rights reserved. Developed by Panagiotis KYRILLOS.