Logo

Το Συνέδριο «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Συγκρούσεις και συμπτώσεις συμφερόντων στην Ευρασία» διοργανώθηκε στον Πειραιά, 13 - 14 Μαΐου, από το Εργαστήριο Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών και υπό την αιγίδα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου και της Κασπίας αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε στρατηγικό και ενεργειακό επίπεδο. Οι περιοχές αυτές αποτελούν όχι μόνο πεδίο σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και πεδίο κρίσιμων γεωστρατηγικών επιλογών όσον αφορά θέματα ενέργειας και στρατηγικής.
Πώς η Ανατολική Μεσόγειος επηρεάζει θέματα ενεργειακής ασφάλειας και διπλωματίας στον διεθνή χώρο; Ποιον ρόλο διαδραματίζει η τουρκική εξωτερική πολιτική στην Μέση Ανατολή; Πώς εξελίσσονται οι οικονομικές – ενεργειακές σχέσεις στην Ευρασία και τέλος ποιες είναι οι ανερχόμενες ενεργειακές προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο;
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητής κ. Άγγελος Κότιος απηύθυνε χαιρετισμό σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών το απόγευμα της Δευτέρας, 13 Μαΐου, στην «Ιστορική Βιβλιοθήκη» του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, και οι εργασίες συνεχίστηκαν το πρωί της Τρίτης, 14 Μαΐου, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με χαιρετισμό, που απηύθυνε ο κ. Μιχάλης Σφακιανάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών.
Στις συνεδρίες της πρώτης μέρας έγιναν εισηγήσεις γύρω από θέματα στρατηγικής και ενέργειας στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον της Ευρασίας, ενεργειακής ασφάλειας και διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και θέματα που άπτονται της μέτρησης, οριοθέτησης και πρόβλεψης ζητημάτων ενεργειακής πολιτικής. Ενώ στις συνεδρίες της δεύτερης μέρας παρουσιάστηκαν έρευνες γύρω από θέματα τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή, διεθνείς οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις, καθώς και παγκόσμιων ενεργειακών προκλήσεων υπό το πρίσμα της γεωπολιτικής και των τάσεων των αγορών.
Στο συνέδριο συμμετείχαν οι Καθηγητές και επαγγελματίες του χώρου της ενέργειας κ.κ. Α. Κότιος, Μ. Σφακιανάκης, Π. Ήφαιστος, Ν. Φαραντούρης, Χ. Παπασωτηρίου, Β. Νέδος, Γ. Μανδαλίδης, Δ. Σταθακόπουλος, Γ. Αυλωνίτης, Αθ. Δαγούμας και Θ. Περιφάνης, Στ. Σωτηρίου, Μ. Τρούλης, Μ. Μαθιουλάκης, Αθ. Σαμαράς, Μ. Δογάνη και Μ.Ε. Δημητρίου και Ν. Ραπτόπουλος. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης έρευνες των δοκίμων ερευνητών του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών, καθώς και του Εργαστηρίου Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

ETEM1.png ETEM2.JPG ETEM3.JPG

ETEM4.JPG ETEM5.JPG ETEM6.JPG

ETEM7.JPG ETEM8.JPG ETEM9.JPG

F1 – Καθηγητής κ. Άγγελος Κότιος, Πρύτανης.
F2 – Καθηγητής κ. Μιχάλης Σφακιανάκης, Κοσμήτορας.
F3 – Επίκουρος Καθηγητής Νικόλαος Ραπτόπουλος. Διευθυντής του Ε.Τ.Ε.Μ.
F4 (Συνεδρία Α – από αριστερά): Νικόλαος Ραπτόπουλος, Παναγιώτης Ήφαιστος, Βασίλειος Νέδος, Νικόλαος Φαραντούρης.
F5 (Συνεδρία Γ – από αριστερά): Μαρία Ελένη Δημητρίου, Μυρσίνη Δογάνη, Δημήτρης Σταθακόπουλος, Μάρκος Τρούλης, Μιχάλης Μαθιουλάκης
F6 (Συνεδρία Β – από αριστερά): Γεράσιμος Αυλωνίτης, Γιάννης Μανδαλίδης, Θεοδόσης Περιφάνης, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Στυλιανός Σωτηρίου.
F7 (Συνεδρία Ε – από αριστερά): Σαββούλα Καραντζούνη, Φωτεινή Γιαννοπούλου, Ελένη Ντάρβις Ταμπάρ, Μιχάλης Μαθιουλάκης, Γεωργία Λάμπρου, Αναστασία Νταλακώστα, Ελένη Μαυρογονάτου.
F8 (Συνεδρία Δ – από αριστερά): Χριστίνα Αντωνιάδου, Νικολέττα Μέξα, Ανδρέας Λιαρόπουλος, Παναγιώτα Καλογιάννη, Αφροδίτη Σεντουκίδη.
F9 (Συνεδρία ΣΤ – από αριστερά): Τζίνα Παναγοπούλου, Χαράλαμπος Αλεβίζος, Στυλιανός Σωτηρίου, Αλέξανδρος Σκαράκης.

Πρόγραμμα Συνεδρίου: Πατήστε εδώ για κατέβασμα

Για να διαβάσετε το Βιβλίο Συνόψεων κάντε κλικ εδώ

 

© 2019 University of Piraeus. All rights reserved. Developed by Panagiotis KYRILLOS.